Ovo je najbolji pomfrit koji ćete probati: Pazite na sitne detalje, i oduševit ćete se

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolji pomfrit koji ćete probati: Pazite na sitne detalje, i oduševit ćete se
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kada se po ovim ljetnim vrućinama upustite u mukotrpno prženje krompirića, a rezultat ne zadovolji iščekivanja, nije nikakvo čudo ako vam dođe da cijelu zdjelu pomfrita, zajedno s tavom iz koje je izašao, zavitlate o zid.

Poštedit ćemo vas kuharskih katastrofa uz par jednostavnih savjeta iz koje prženi krompirići svaki put ispadaju možda čak malo predobro...

Ponajprije, birate krompir s nižim nivoom škroba - jer takav će se pri prženju pokazati u najboljem svjetlu.

Podignuta optužnica protiv bivšeg hrvatskog ministra odbrane: Prijeti mu kazna do 8 godina zatvora

Podignuta optužnica protiv bivšeg hrvatskog ministra odbrane: Prijeti mu kazna do 8 godina zatvora

Nadalje, nakon što ga oljuštite, ubacite ga u zdjelu punu hladne vode. Taj će postupak dodatno smanjiti količinu škroba u krompiru.

Obratite pažnju na tavu: trebala bi biti odgovarajuće veličine, a svakako je poželjno da ima deblje dno. Što bolja i kvalitetnija tava, to bolji pomfrit, ali i sve drugo što u njoj pripremate.

Prije nego se bacite na prženje, obratite pažnju na porcije. Ne mislimo na količine koje namjeravate odmjeriti u svačiji tanjur, jer smo sasvim sigurni da će se, budete li se držali naših pravila, ionako pojesti sve do zadnjeg krompirića. Mislimo na porcioniranje - krompir je bolje pržiti u nekoliko tura umjesto da sve odjednom ubacite u tavu.

Pripazite na temperaturu. Ulje treba biti dobro zagrijano kad stavljate krompire, a važno je i da je temperatura visoka dok krompir hvata koricu. Nakon toga ju je potrebno smanjiti na srednju.

Otkrivena šokantna tajna koja stoji iza pomfrita u McDonald’su

Otkrivena šokantna tajna koja stoji iza pomfrita u McDonald’su

Posvetite se krompiru, nemojte ga ubaciti u tavu pa se prihvatiti nečeg drugog. Trebate ga s vremena na vrijeme promiješati, ne samo kako ne bi izgorio nego i da bi se ravnomjernije ispekao. Međutim, budite oprezni prilikom miješanja kako se komadići krompira ne bi zgnječili.

Prženi krompir se, treba li to uopće napomenuti, soli čim je ispečen. Ni prije ni kasnije nije dovoljno dobro, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije