Ovih šest namirnica morate obavezno oprati prije kuhanja i jela

2
Radiosarajevo.ba
Ovih šest namirnica morate obavezno oprati prije kuhanja i jela
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ako ne operete voće i povrće iz supermarketa možete se otrovati što može dovesti do mučnine i proljeva.

Postoje namirnice koje svi peremo prije jela, ali trudite li se oprati, recimo, jabuku?

Istraživanja kažu da biste trebali, a ako vas to iznenađuje, pričekajte dok ne saznate šta bi još trebali prati, piše The Mirror. U nastavku pročitajte kojih šest namirnica morate oprati prije jela.

Nermin Nikšić otkrio kada bi penzioneri trebali dobiti jednokratnu pomoć

Nermin Nikšić otkrio kada bi penzioneri trebali dobiti jednokratnu pomoć

Jagode

Jagode se moraju dobro isprati kako bi se uklonila prljavština jer je to voće koje najvjerojatnije sadrži ostatak pesticida.

Krompir

Nepranje krompira može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Kao korjenasto povrće, krompir može apsorbirati pesticide i klice u tlu.

Kelj

Lisnato povrće poput kelja može imati štetne klice, uključujući npr. coli i salmonele, pa ih je važno temeljno isprati pod vodom.

Ovo je pet namirnica koje trebate izbjegavati ako imate povišen holesterol

Ovo je pet namirnica koje trebate izbjegavati ako imate povišen holesterol

Zelena salata

Pazite da operete površinu lišća kada čistite salatu jer ponekad može sadržavati dovoljno klica da se ljudi razbole. Izbjegavajte kupovinu pokvarene ili mokre salate.

Brusnica

Istraživanja su pokazala da brusnica često sadrži visoku kombinaciju pesticida jer je poljoprivrednici koriste kako bi se riješili insekata koji napadaju voće.

Jabuke

Utvrđeno je da jabuke sadrže pesticide, uključujući neke u visokim koncentracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije