Kada ovo saznate odmah ćete prestati koristiti prazne kutije od sladoleda za čuvanje hrane

1
Radiosarajevo.ba
Kada ovo saznate odmah ćete prestati koristiti prazne kutije od sladoleda za čuvanje hrane
PrtScr / Respire Del Diavolo

Na kraju svakog porodičnog okupljanja, rođendana, zabave ili jednostavno nedjeljnog ručka, vjerujemo, nemoguće je napustiti kuću bez "lunch paketa".

Najčešće - vrtimo scenu u mislima - uz neizbježnu prepirku. Okej, gosti će na kraju popustiti: neko će biti više zainteresovan za mesni dio glavnog jela, neko za povće, a neko za desert.

"Nema problema", šapnut će nana, dedo ili mama u kuhinji sa širokim osmijehom na licu, institirajući na tome da se podijele ostaci hrane, dodajući: "Dat ću ti ga samo u plastičnoj posudi".

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Dobar domaćin, čini se,uvijek ima pri ruci nekoliko praznih plastičnih kutija od, na primjer, sladoleda ili čvrstog jogurta. Tada nema brige hoće li se originalni Tupperware uspijeti vratiti svom vlasniku - jer, to je nešto što se ne dijeli tako olako. Plastične posude od sladoleda mogu se činiti odličnom alternativom namjenskim plastičnim posudama za skladištenje hrane, i to iz nekoliko razloga: njihovim recikliranjem ne zagađuje se okolina, a ujedno se ne baca hrana.

Međutim, udruženja potrošača upozoravaju kako je bolje izbjegavati takve jednokratne plastične posude. One, kažu, nisu prikladne za ponovno korištenje, ali ni za zamrzavanje, podgrijavanje u mikrovalnoj, pa čak ni za skladištenje. Ali zašto?

Priča o Gelatu: Kako je italijanski sladoled postao poznat u cijelom svijetu

Priča o Gelatu: Kako je italijanski sladoled postao poznat u cijelom svijetu

Udruženja potrošača ističu kako je jednokratna ambalaža namijenjena za određenu hranu i za jednokratnu upotrebu. To znači da je ambalaža svakako ispitana za svoju specifičnu upotrebu, tako da su zakonski propisi o ispravnosti hrane u tom smislu usklađeni, ali za sve preko toga načelno postoji zdravstveni rizik.

Iako su se mnogi potpuno navikli da im se hrana zamota u plastiku i čuva u plastičnim posudama, kombinacija hrane i plastike ne dolazi bez rizika. To je zato što nije sva plastika jednaka, dok hrana također ima različita svojstva koja različito reagiraju na korišteni materijal za pakovanje. Ponovnom upotrebom kutije, iz plastike se mogu odvojiti zdravlju štetne tvari i putem hrane ući u tijelo. Kutija za sladoled u ovom je slučaju samo primjer.

"Ukoliko je kutija namijenjena prodaji sladoleda bez masnoća, moguće je da se ne poštuju zakonske granične vrijednosti prijenosa hemikalija kod masne ili tople hrane. Zbog toga masnu i vruću supu nikako ne stavljajte u kutiju sladoleda da se ohladi i zamrzne, nemojte je stavljati ni u mikrovalnu da se odmrzne", upozoravaju iz udruženja potrošača.

Ima li u ovom istine: Kakve tajne o vama otkriva sladoled koji najviše volite?

Ima li u ovom istine: Kakve tajne o vama otkriva sladoled koji najviše volite?

Također, pakovanja za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirana da izdrže opetovano pranje ili čak stavljanje u mašinu za suđe bez oštećenja.

Iz udruženja ističu kako je teško procijeniti zdravstvene posljedice mikroplastike i hemikalija koje u organizam ulaze kroz jednokratnu ambalažu. To svakako ovisi o količini, genetskoj predispoziciji, kao i drugim popratnim faktorima. Ali doktori, ne isključuju mogućnost dugoročnih šteta poput povećanog rizika od raka i metaboličkih bolesti, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije