Ove tri namirnice su najgori izvor šećera: Utiču na debljanje, trebali biste ih izbjegavati

1
Radiosarajevo.ba
Ove tri namirnice su najgori izvor šećera: Utiču na debljanje, trebali biste ih izbjegavati
Foto: Pexels / Stomak

Neki ugljihohidrati su nešto kao tajni neprijatelji vašem stomaku.

Iako su ključni za pružanje energije, neki od njih mogu doneti više štete nego koristi, posebno ako se konzumiraju u prevelikim količinama.

Ovo su 3 najgore vrste šećera i namirnice u kojima se nalaze, i koje mogu doprinijeti nakupljanju sala na stomaku:

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Žitarice sa visokim sadržajem šećera: Ove žitarice često se oglašavaju kao brz i lak doručak, ali često su pune dodatnog šećera radi poboljšanja ukusa.

Nažalost, nedostaje im esencijalnih hranjivih materija i vlakana, čineći ih lošim izborom za održavanje zdrave tjelesne težine.

Zobena kaša (Ilustracija)

Ultra-obrađene grickalice: Čips, kolači i slične grickalice privlačne su zbog svoje slatkoće ili slanosti, ali često su pune nezdravih masti, šećera, soli i aditiva. Prekomjerna konzumacija ovih grickalica može dovesti do nagomilavanja masnoće na stomaku i povećati rizik od srčanih oboljenja.

Čips (Ilustracija)

Bijeli hleb: Bijeli hljeb je popularan zbog svoje mekoće i neutralnog ukusa, ali njegov visoki glikemijski indeks može izazvati nagli skok šećera u krvi. To može dovesti do povećane gladi i skladištenja masnoće na stomaku. Redovna konzumacija belog hleba povezana je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

Ilustracija/Bijeli hljeb

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije