Ove su namirnice moćno oružje protiv kandide

Radiosarajevo.ba
Ove su namirnice moćno oružje protiv kandide
Arhiv / Ilustracija

Do infekcije kandidom dolazi kada bakterije u našim crijevima izgube balans i namnože se. Kandida se nalazi u našem tijelu, a usljed pada imuniteta i drugih nepovoljnih faktora ona podivlja.

Kandida pogađa sluznicu usne šupljine, crijeva i genitalije. U teškim slučajevima, upala narušava funkcionisanje unutrašnjih organa i prelazi u hronični oblik.

Dobra stvar je da postoje namirnice koje pomažu i koje su moćno oružje u borbi protiv ove dosadne infekcije.

Kiseli kupus

Tokom fermentacije oslobađaju se korisne supstance i probiotici koji poboljšavaju rad crijeva. Kupus štiti mikrofloru i stimuliše imuni sistem i stvara kiselo okruženje koje sprječava razmnožavanje gljivica.

Jabukovo sirće

Proizvod dobijen fermentacijom jabuka sadrži puno vitamina i aminokiselina koje jačaju odbrambeni organizam. Enzimi suzbijaju kandidu na sluznici usta i ublažavaju neprijatne simptome u stomaku.

Kokosovo ulje

Ono sadrži kaprilnu i laurinsku kiselinu, koja suzbija mnoge vrste bakterija i gljivica, a koristi se na koži ili oralnim putem.

Povrće

Kandida se hrani fruktozom iz voća i šećerima, zato se trudite da ishrana bude bogata povrćem. Ono će neutralizovati bakterije, a odlično je kao prevencija, jer će stvoriti okruženje koje nije povoljno za razmnožavanje kandide.

Sjemenke lana

U šolju tople vode ubacite kašiku samljevenog lana i popijte svako jutro kako biste zaštitili tijelo od kandide.

Bijeli luk

Najmoćnija namirnica s ovog spiska je, bez dileme, bijeli luk. Može se jesti svjež ili u kapsulama.

Začini

Cimet, lovorov list i muškatni orah smatraju se najefikasnijim u borbi protiv patogena upale. Dodajte ih u čaj ili hranu i započet ćete proces čišćenja.

Kefir

On brzo vraća ravnotežu korisnih bakterija koje suzbijaju rast kandide, a ojačaće i imuni sistem.

Maslinovo ulje

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, kandida nema nikakve šanse da opstane, piše Still.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije