Promjene na ovom dijelu tijela vas upozoravaju na ozbiljne zdravstvene probleme

Radiosarajevo.ba
Promjene na ovom dijelu tijela vas upozoravaju na ozbiljne zdravstvene probleme
Pixabay / Ilustracija

Usne su jedan od najvažnijih barometara našeg tjelesnog i mentalnog zdravlja, tvrdi wellness stručnjakinja i stručnjakinja alternativne medicine iz Los Angelesa Hari Simran Khalsa.

Iako ih se češće povezuje s ljepotom, ona smatra da usne djeluju kao "prozor" u unutrašnji rad našeg tijela, prenosi portal Index.hr.

"Gornja usna predstavlja pluća, štitnjaču, srce, želudac, jetru i bubrege, dok je cijela donja usnica odraz crijeva", napisala je u jednoj od svojih kolumni.

Između ostalog, evo što usne mogu otkriti o vašem zdravlju.

Suhe ili ispucale usne

Suhoća usana daje uvid u isti nedostatak vlage u ostatku tijela, a mogu ga uzrokovati i klima, dehidracija, napetost, anksioznost ili strah.

U međuvremenu, zapadnjačka medicina kaže da ispucale usne mogu biti znak različitih alergija.

Ispucale usne

One su često znak anemije zbog nedostatka željeza u organizmu. Ajurvedska medicina tvrdi da ispucale usne mogu biti posljedica bolova, zabrinutosti, suhoće u tijelu ili osjećaja hladnoće.

Diskoloracija ili izblijedjela boja na usnama

Hari Simran kaže da ovo može upućivati na problem s cirkulacijom u ostatku tijela. Ovo se mišljenje odražava u zapadnoj medicini, koja kaže da kada količina kisika u krvi padne, usne poprime plavičastu nijansu.

Osjećaj peckanja, vruće i crvene usne

U savremenoj nauci postoji tvrdnja da se depresija, između ostalog, može prepoznati i kroz simptom gorućih usana, piše britanski dnevni list The Daily Mail. Naime, psihološka neravnoteža uzrokuje senzorno preopterećenje u mozgu, koje se također prenosi na usne.

Slično tome, Hari Simran tvrdi da goruće emocije poput ljutnje, ljubomore, ogorčenosti, iritacije i nedostatka suosjećajnog mogu imati isti učinak na usne.

Bore na gornjoj usni

Učiteljica joge navodi i fizičke i emocionalne razloge zbog kojih biste mogli početi dobivati bore na gornjoj usni. Neki od uzroka mogu biti pušenje ili fizička napetost, ali i zabrinutost te osjećaj straha.

Podrhtavanje usana

Drhtanje usana obično se smatra znakom problema sa živčanim sistemom kao što su grčevi u mišićima, a Hari Simran upozorava da ga mogu uzrokovati i umor, slab živčani sistem, strah, sumnja u sebe i emocionalna napetost.

 Kako bi vaše usne bile zdrave, Hari Simran Khalsa savjetuje da:

1. Koristite balzam za usne koji će održati njihovu vlažnost;

2. Povećate unos vode;

3. Smanjite količinu prerađene hrane i šećera koju jedete;

4. Ne grizite, ne ližite i ne gulite usne i

5. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije