Ovaj savjet za liječenje hemoroida nipošto nemojte probati!

Radiosarajevo.ba
Ovaj savjet za liječenje hemoroida nipošto nemojte probati!
Pixabay / Krompir / Ilustracija

Krompir spada u samo jedan otvor na ljudskom tijelu, u usta. Na to upozoravaju ljekari koje je zabrinuo savjet koji se širi internetom, a uključuje stavljanje krompira u rektum.

Medicinski stručnjaci naglašavaju da to ne može pomoći u liječenju hemoroida, prenosi portal Index.hr.

"Ne postoje medicinski dokazi da umetanje smrznutog krompira u anus može pomoći u oporavku, pa pozivam na oprez sve koji o tome razmišljaju", kazala je dr. Diana Gall za Wales Online, te napominje da postoji nekoliko metoda liječenja hemoroida, ali ovo definitivno nije jedna od njih.

"Na prvom mjestu trebali biste piti puno tekućine i uključiti više vlakana u prehranu, te se redovito kupati kako biste ublažili svrab i bol", dodaje dr. Gall.

Ako takvi tretmani ne pomažu, vrijeme je za stručnu pomoć.

Dr. Gall se oglasila nakon što su internetom počeli kružiti savjeti za liječenje hemoroida stavljanjem krompira u rektum.

Na jednoj web stranici stoji da krompir ima antiupalna svojstva, ali treba imati na umu da to u ovom slučaju neće biti učinkovito.

"Umetnite krišku krompira u anus i ostavite ga da djeluje 30 sekundi. Ponavljajte postupak tri do pet dana. Svaki put ostavite krišku u rektumu 30 sekundi duže. Protuupalna svojstva krompira pomoći će ublažiti bol i svrbež. Uz to, hladni krompir sužava krvne žile, smanjuje oticanje i trenutno ublažava bol", savjetuje se, ali to definitivno ne biste trebali pokušavati, navodi portal Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije