Najzdravija grickalica na svijetu: Usporava starenje, ubrzava metabolizam...

Radiosarajevo.ba
Najzdravija grickalica na svijetu: Usporava starenje, ubrzava metabolizam...
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kokice se uvijek nalaze na spisku nezdravih grickalica. Pa, možda ćete se iznenaditi, ali kokice imaju dosta zdravstvenih beneficija za nas.

Kokice su napravljene od zrna kukuruza i to je grickalica sa skrivenim prehrambenim prednostima. Kokice možete jesti u slanoj i slatkoj varijanti. Koju god vrstu više preferirate kokice su odlična grickalica, posebno uz gledanje televizije. Ako volite jesti kokice, onda definitivno morate znati zdravstvene prednosti ove namirnice.

Cjelovite žitarice

Kokice su napravljene od zrna kukuruza, a cijela zrna teško da mogu biti loše za vaše zdravlje. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima poput voća i povrća, što ih čini toliko boljom grickalicom od čipsa i burgera. Kokice koje kupite na ulici mogu biti nezdravo pripremljene, prema tome, uvijek spremajte kokice kod kuće u šerpi sa malo ulja, piše Cdm.me.

Antioksidanti

Istraživači su otkrili da kokice sadrže polifenole (antioksidans). Ovaj antioksidans je puno jači od vitamina C i E. Polifenol ispira toksine iz tijela i poboljšava imunološki sistem. Istraživači su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenole (13% prosječne potrošnje potrebno na dnevnoj bazi za zdravo tijelo). Ovaj antioksidans smanjuje starenje, liječi zatvor, poboljšava crijeva, poboljšava srčani ritam i sprečava pojavu raka.

Netopiva vlakna

Postoje dvije vrste vlakana, naime topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna se otapaju u vodi, a netopiva vlakna se ne otapaju u vodi ali se kreću kroz crijeva apsorbirajući se.

Netopiva vlakna daju pritisak na crijeva i liječe zatvor. Kokice su grickalice cijelog zrna bogata netopivim vlakanima. To znači da se kokice lako probavljaju i ne čine vas debljim. Kao voće i povrće, kokice su bogate netopljivim vlakanima koja liječe zatvor. Netopiva vlakana čine da se osjećate sito mnogo duže vremena. Dakle, nećete osjećati glad duže vrijeme.

To je nekoliko zdravstvenih prednosti kokica. Ako zaista želite da to bude hranljiv obrok, onda radije sami spremite kokice u šerpi. Izbacite iz ishrane one kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj jer su izuzetno bogate kalorijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije