Istraženo: Šta čips, keks i kokice čini tako "zaraznim"?

Radiosarajevo.ba
Istraženo: Šta čips, keks i kokice čini tako "zaraznim"?
Pixabay / Ilustracija
Filmska je večer i vjerovatno znate šta to znači – negdje na polovici filma velika zdjela kokica ili čipsa već je vjerovatno potpuno prazna…

Bez brige, ovo se ne događa samo vama. Toliko ljudi izgubi kontrolu dok jede hranu poput čipsa, keksa i kokica da su naučnici počeli proučavati što ih čini toliko “zaraznima” – teške su za probavu zbog male količine vlakana koja se u njima nalaze te su krcate nezdravim količinama masti i šećera.

S vrlo malo vlakana, proteina i zdravih masti ove namirnice jednostavno vas neće zasititi kao neprerađena hrana, a istraživanje je pokazalo i da hrana s velikim količinama šećera i masti aktivira iste dijelove mozga kao što to čine neke teške droge!

Nažalost, nisu samo ljudi koji žive nezdravo ili im nedostaje samokontrole žrtve ove hrane, stoga u nastavku pročitajte kojih će pet grickalica svakoga natjerati na prejedanje.

Čips

Većina čipsa napravljena je tako da preplavi vaše okusne pupoljke umjetnim okusima, masti i soli, doku isto vrijeme sadrži vrlo malo vlakana. Zbog toga se naučnici slažu da ne postoji hrana koja izaziva veću ovisnost od čipsa. Umjesto kupovnog, napravite domaći čips od slatkog krompira tako da sami možete kontrolirati količinu ulja i soli. 

Kokice

Jednom kada počnete jesti kokice nemoguće je prestati, i odjednom shvatite da ste zapravo pojeli dovoljno kokica za nekoliko osoba. Sljedeći put kada ih budete pripremali koristite manju zdjelu!

Prženi krompirići

Možda je kriva sol, možda krckanje, a možda činjenica da su prženi u ulju – što god bio uzrok prženi krompirići hrana su koje ćete se sigurno prejesti. Umjesto toga pokušajte se odlučiti za salatu kao prilog, podijelite krompiriće s prijateljima ili ih jednostavno kod kuće pripremajte sa zdravijim sastojcima.

Krekeri

Budući da su još jedna od namirnica s malim udjelom vlakana i proteina, nije teško pojesti cijelu kutiju krekera. Kako biste dobili proteine i vlakna pokušajte krekere premazati humusom.

Orašasti plodovi

Vjerovatno ste čuli dobru vijest da su orašasti plodovi dobri za vas, barem dok ne sjedite ispred televizora i shvatite da ste pojeli pola zdjele (što uopće nije teško pogotovo ako su slani i prženi). Važno je da ograničite svoje porcije, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da je preporučena porcija svega ¼ šoljice!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije