Vaše dijete siše palac? Nemojte brinuti zbog toga!

Radiosarajevo.ba
Vaše dijete siše palac? Nemojte brinuti zbog toga!
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Postoji niz teorija o tome zašto je broj alergičara među djecom toliko porastao u posljednjih nekoliko desetljeća, a rezultati istraživanja provedenog na Dunedin School of Medicine u Novom Zelandu govore u prilog takozvanoj higijenskoj hipotezi prema kojoj je važan uzrok pojave alergija neizlaganje djece štetnim klicama u ranoj dobi kao što bi inače prirodno bila izložena.

Razvoj astme

Naučnici su otkrili da 45 posto trinaestogodišnjaka ima najmanje jednu blagu reakciju na neki alergen, bilo da je riječ o mački, psu, prašini, travi ili gljivicama. No, taj je postotak pao na samo 31 posto među djecom koja sišu palac i grizu nokte, a ako imaju samo jednu od te dvije navike, učestalost je 40 posto, piše portal Živim.hr.

No, čini se da ni jedna od te dvije navike ne utiču na razvoj astme ili peludne groznice.

Izloženost mikrobima

"Naše istraživanje potvrđuje tezu da rana izloženost nečistoćama i klicama smanjuje rizik za razvoj alergija u kasnijoj dobi", rekao je jedan od autora istraživanja profesor Malcom Sears.

Dodao je kako pretpostavljaju da djeca stavljajući prst u usta povećavaju svoju izloženost mikrobima, što pozitivno utječe na razvoj njihova imunološkog sistema. 

Istraživanje je pokazalo da se pozitivan učinak nastavlja i u odrasloj dobi, te da na njega ne utiče prisutnost pušača u kući ili izloženost kućnoj prašini i grinjama, navodi portal Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije