Počnite dan kako treba: Ove tri namirnice su idealne za doručak

0
Radiosarajevo.ba
Počnite dan kako treba: Ove tri namirnice su idealne za doručak
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da hranite svoje tijelo zdravom hranom, posebno nakon buđenja.

Kvalitetan doručak omogučit će vam da dobijete više energije za početak dana.

Kako biste otkrili nekoliko najboljih namirnica za doručak, registrovana nutricionistkinja Catrine Gelvacio otkrila je da su borovnice, špinat, jaja i jogurt među najzdravijim jutarnjim izborima.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Borovnice

Bobičasto voće je jedna od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke. Oni su prepuni nevjerovatnih prednosti. Ona ih hvali jer jačaju metabolizam, a imaju i dobru funkciju za crijeva.

Poznati doktor upozorio: 'Zbog ovog doručka sam se udebljao 10 kilograma, a mislio sam da je zdrav'

Poznati doktor upozorio: 'Zbog ovog doručka sam se udebljao 10 kilograma, a mislio sam da je zdrav'

"Ovo je superhrana koja sadrži prirodne šećere za energiju. Utiču na metabolizam.", kaže Catrine.

Ona ističe da je njihov sadržaj vlakana fantastičan kada je u pitanju uklanjanje nadutosti.

"Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju crijeva. Mogu djelovati kako bi spriječili nadimanje.", dodaje ona.

Špinat

Zdrava opcija je i pravljenje omleta bogatog proteinima. Dodajte u smjesu malo lisnatog povrća. Catrin preporučuje ovaj za zdravi sastojak za doručak koji može pomoći da vaše tijelo bude puno energije.

Špinat ili kelj

"Špinat je prirodno bogat željezom koje je veoma važno za transport kiseonika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u spanaću imaju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, Špinat ima vlakna koja promovišu zdravu probavu. Također, ima dovoljno magnezija da podstiče redovno pražnjenje crijeva i smanjuje šanse za nadimanje", navodi ona.

Jaja

Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precijenjena. Ona imaju brojne prednosti za zdravlje, a također su veoma bogata proteinima.

"Jaja su bogat biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Također, mogu povećati termogenezu što je korisno za poboljšanje metabolizma", dodaje ona.

Jaja sa fetom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije