Ove namirnice nipošto ne stavljajte u wok: Samo će upropastiti okus

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice nipošto ne stavljajte u wok: Samo će upropastiti okus
Foto: Coolinarika / Wok šnicle

Poznat po visokim, kosim stranama i sposobnosti da savršeno ispeče povrće i meso, wok je nezaobilazan u kineskoj kuhinji.

Unatoč svim njegovim čarima, postoje jela koja mu jednostavno ne "leže". Otkrij kojih 5 namirnica ne bi smio kuhati u woku i zašto je bolje koristiti druge posude. Cijeli odresci Ako želiš savršeno pečen odrezak s hrskavom koricom i ravnomjerno pečenom unutrašnjosti, zaboravi wok.

Cijeli odresci

Ako želiš savršeno pečen odrezak s hrskavom koricom i ravnomjerno pečenom unutrašnjosti, zaboravi wok. On je stvoren za brzo kuhanje na visokoj temperaturi uz stalno miješanje, dok odresci trebaju stalni kontakt s ravnom površinom i ravnomjernu toplinu. Zato je bolje odabrati roštilj ili tešku tavu od lijevanog željeza za pripremu savršenog odreska.

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Kisele namirnice

Wokovi su obično izrađeni od ugljičnog čelika ili lijevanog željeza, koji mogu reagirati s kiselim namirnicama poput paradajza, citrusa i octa, što će rezultirati metalnim okusom jela. Ova reakcija također može oštetiti zaštitni sloj woka. Dakle, kada pripremaš umak od paradajza, bolje je koristiti posude od nehrđajućeg čelika, keramike ili s neprianjajućim premazom.

Umaci na bazi mliječnih proizvoda

Umaci na bazi mliječnih proizvoda, poput Alfredo ili hollandaise umaka, trebaju se kuhati na laganoj vatri jer se lako mogu zgrušati na visokim temperaturama. Wok je dizajniran za jako zagrijavanje, što ga čini neprikladnim za ove vrste umaka. Umjesto toga, koristi posudu od nehrđajućeg čelika.

Tjestenina

Wok nije učinkovit za kuhanje tjestenine iz nekoliko razloga: ne može primiti puno vode, a voda se zbog oblika woka zagrijava neravnomjerno. Također, miješanje i kasnije cijeđenje tjestenine u woku može biti prilično nezgodno. Tradicionalni lonci za tjesteninu su visoki i čvrsti s razlogom i puno su bolji za ovaj zadatak.

Kajgana

Iako možete koristiti wok za prženje jaja ili brzo prženje na visokoj temperaturi, ako voliš mekanu kajganu, bolje je posegnuti za drugom posudom. Primjerice, veliku neprianjajuću tavu, piše miss7gastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije