Stomatolozi otkrivaju: Ova hrana je najbolji saveznik za vaše zube

1
Radiosarajevo.ba
Stomatolozi otkrivaju: Ova hrana je najbolji saveznik za vaše zube
Foto: Pexels / Sir/Ilustracija

Stomatolog je otkrio da sir, uobičajena i vrlo omiljena hrana, može pomoći u sprječavanju karijesa i poboljšanju oralnog zdravlja.

U eri u kojoj ultra-prerađena hrana poput slatkih grickalica i kiselih pića često dominira našom prehranom, održavanje dobrog zdravlja zuba može se činiti kao zastrašujući zadatak. Međutim, dr. Andrej Božić, oralni hirurg, rekao je da bi sir mogao biti rješenje za prevenciju karijesa. Također je podijelio druge savjete za zdrav osmijeh, piše Daily Express.

Zašto je sir dobar za vaše oralno zdravlje? "Sir je više od ukusnog dodatka vašem obroku, on je moćan saveznik za vaše zube", rekao je dr. Božić. Ovaj mliječni užitak ima nekoliko svojstava koja doprinose zdravijim ustima, prvenstveno povećanjem proizvodnje sline i smanjenjem pH razine, prenosi Gloucestershire Live.

Snimak napada na Rusiju: Pogledajte udar na veliku rafineriju

Snimak napada na Rusiju: Pogledajte udar na veliku rafineriju

"Slina igra ključnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja. Pomaže u ispiranju čestica hrane, neutralizira kiseline koje proizvode bakterije u ustima i osigurava tvari za borbu protiv bolesti u cijeloj ustima", dodao je dr. Božić. Konzumiranje sira potiče proizvodnju sline, koja je prirodna odbrana vaših usta od karijesa i bolesti desni. Sir također ima prirodnu sposobnost snižavanja pH vrijednosti u ustima, stvarajući okruženje koje je manje pogodno za rast štetnih bakterija.

"Kad konzumirate hranu ili piće s visokim udjelom ugljikohidrata ili šećera, bakterije u ustima razgrađuju te tvari i proizvode kiselinu kao nusproizvod", pojasnio je dr. Božić. "Ova kiselina može nagrizati zubnu caklinu, što dovodi do karijesa. Sir pomaže neutralisati ovu kiselinu, štiteći vaše zube od karijesa."

Ova svakodnevna navika prema stručnjaku može povećati rizik od bolesti desni i raka

Ova svakodnevna navika prema stručnjaku može povećati rizik od bolesti desni i raka

Kad je riječ o promicanju oralnog zdravlja, nisu svi sirevi najbolji. Odlučite se za tvrde sireve poput chedara, švicarskog ili gaude, savjetuje dr. Božić. "Ove vrste su posebno učinkovite jer potiču više proizvodnje sline i bogate su kalcijem i kazeinom, proteinom koji jača zubnu caklinu." Čvrsta tekstura tvrdih sireva pomaže u pojačanom žvakanju, što rezultira pojačanim protokom sline. Dr. Božić također ističe potrebu sveobuhvatnog pristupa njezi zuba za optimalne rezultate.

"Četkanje dva puta dnevno i svakodnevno korištenje konca osnovni su postupci. Oni pomažu ukloniti plak i čestice hrane koji mogu dovesti do karijesa i bolesti desni", upozorava. Održavanje pravilne hidratacije također je ključno jer voda pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija, smanjujući rizik od karijesa.

Ograničenje slatke i kisele hrane kako bi se spriječila demineralizacija zubne cakline i zaustavilo razmnožavanje štetnih bakterija dr. Božić izričito preporučuje. "Redoviti stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje također su ključni za rano otkrivanje potencijalnih problema i osiguravanje zdravlja vaših zubi i desni", rekao je, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije