Ove mesne pogačice su najukusniji ručak koji možete spremiti: Evo kako se prave
Empanade su poznato tradicionalno jelo Latinske Amerike. Recepti su razni, a za danas smo vam pripremili recept za preukusne empanade s junetinom. Namirnice u ovom receptu dovoljne su za četvero ljudi, a za pripremu odvojite oko 45 minuta.
Priprema
U zdjelu s brašnom dodajte sol i papriku te promiješajte. Margarin umijesite dok ne bude u mrvicama, pa dodajte vodu i mijesite tijesto dok se svi sastojci ne povežu.
Podijelite na 12 jednakih komada, oblikujte kuglice i ostavite oko 30 minuta. Zagrijte ulje i popržite nasjeckani luk nekoliko minuta. Dodajte protisnuti bijeli luk i nasjeckanu ljutu papričicu te pržite još malo. Dodajte mljeveno meso i pržite oko 5 minuta.
U ovom dijelu BiH penzije rastu za 6,25 posto: Koliko je to u markama
Posolite i pobiberite po želji. Na kraju dodajte sok od paradajza i kuhajte dok ne postane jako gusto. Valjkom razvaljajte tijesto na krug oko 12 cm. Na jednu polovinu stavite punjenje od mesa, preklopite i vrhove pritisnite prstima i vilicom.
Poslažite emapanade u podmazani pleh i pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni.
Sastojci
za tijesto:
200 g brašna, 50 g margarina, kašičica ljute mljevene paprike, kašičica soli, 50 ml vode;
za punjenje:
250 g mljevene junetine ili govedine, 125 ml soka od rajčice, glavica luka, ljuta papričica, čehno bijelog luka, biber, malo soli
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.