Ove dvije grickalice su veoma štetne za naš organizam, a mnogi su mislili da su zdrave

1
Radiosarajevo.ba
Ove dvije grickalice su veoma štetne za naš organizam, a mnogi su mislili da su zdrave
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnogi od nas vole grickalice, ali ono što često zanemarujemo jeste uticaj koji te ukusne poslastice mogu imati na naše zdravlje.

Posebno su problematične dvije vrste grickalica koje sadrže visoke razine rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka, a malo ko ih tako doživljava.

Takvi sastojci mogu narušiti naš metabolizam i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući inzulinsku rezistenciju.

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Krekeri

Prva grupa problematičnih grickalica uključuje krekere i slične proizvode poput pereca, čipsa od krompira, kukuruza ili tortilje. Ove grickalice često sadrže rafinirane žitarice, visok postotak natrija i nezdrave masti. Rafinirane žitarice, zbog nedostatka vlakana, mogu uzrokovati nagle skokove šećera u krvi. Osim toga, prekomjerna količina natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog tlaka, što dodatno opterećuje metabolizam.

Ilustracija

Nezdrave masti, poput djelomično hidrogeniranih ulja koja se često nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam. To čini krekere ne samo potencijalno opasnima za naše zdravlje, već i manje pogodnima kao svakodnevnu grickalicu.

Slatke energetske pločice

Druga vrsta grickalica koja može štetiti zdravlju su slatke energetske pločice. Granola pločice, voćne pločice i druge slatke grickalice često se reklamiraju kao zdrave alternative, ali često sadrže rafinirane šećere i umjetne zaslađivače. Ovi sastojci mogu dovesti do brzih promjena nivoa šećera u krvi, što u konačnici može rezultirati inzulinskom rezistencijom i metaboličkim problemima.

Ilustracija/Energetska čokoladica

Čak i pločice koje se prodaju kao "zdrave" mogu biti problematične zbog visokog sadržaja šećera i prerađenih sastojaka. Kada unosimo previše šećera, naše tijelo može postati nesposobno da učinkovito reguliše nivo inzulina, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Iako su grickalice često brz i praktičan način za utaživanje gladi, važno je paziti na sastojke i izbjegavati one koje sadrže rafinirane šećere, nezdrave masnoće i visoke nivoe natrija. Krekeri i slatke energetske pločice često sadrže ove nezdrave sastojke, što ih čini manje pogodnima za redovitu konzumaciju. Ako želite zdraviju alternativu, potražite grickalice s niskim udjelom prerađenih sastojaka, s puno vlakana i bez umjetnih zaslađivača. Na taj način možete uživati u grickalicama bez narušavanja zdravlja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije