Ove četiri namirnice rješavaju probavne probleme

0
Radiosarajevo.ba
Ove četiri namirnice rješavaju probavne probleme
Foto: Pixabay / Riža

Dijeta koju doktori i nutricionisti preporučuju osobama s akutnim probavnim tegobama na engleskom jeziku zove se BRAT prema početnim slovima namirnica koje uključuje.

To su banane (bananas), bijela riža (white rice), sos od jabuke (applesauce) i bijeli tost (white toast).

Ove se namirnice preporučuju jer sadrže malo vlakana i lako su probavljive.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

"BRAT dijetalna hrana može biti korisna jer je mekana, lako probavljiva i ne sadrži puno masnoće niti okusa, što je bitno jer neće izazvati mučninu", objašnjava James Elder, internista u Texas Health Southwest Fort Worth.

Druga lagana, blaga hrana koja može zamijeniti banane, bijelu rižu i tost te sos od jabuke su:

Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove

Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove

  • Krekeri
  • Zobena kaša
  • Jaja
  • Piletina bez kože

Hrana koju treba izbjegavati:

  • Masna i pržena hrana
  • Hrana bogata vlaknima kao što su sirovo voće i povrće
  • Alkohol
  • Kofein

Kako djeluje BRAT dijeta?

"Iako se u ovu dijetu puno ljudi zaklinje nema puno dokaza da ovakva prehrana zaista i djeluje, a šanse da će ovakva prehrana izliječiti iziritirani želudac prilično su tanke", kaže David Cutler, doktor porodične medicine u zdravstvenom centru u Kaliforniji.

Savršen kozmetički savjet: Kako šminkom postići prirodan izgled?

Savršen kozmetički savjet: Kako šminkom postići prirodan izgled?

"To je zato što su te tegobe uglavnom uzrokovane crijevnim virusima kojih se organizam riješi samostalno kroz proljeve, bez obzira na to šta se jede. Zapravo, Američka akademija za pedijatriju više ne preporučuje BRAT dijetu zato jer je vrlo restriktivna.

Ali odraslima, jedenje BRAT hrane može pomoći da se osjećaju malo bolje. Osim toga, sigurno da će masni hamburger prije isprovocirati simptome, nego riža i tost", objašnjava Cutler.

U prvih šest do 12 sati povraćanja i proljeva bitno je redovno nadoknađivati tekućinu, uzimanjem vode, a nakon 8 do 12 sati treba uzeti nekoliko zalogaja BRAT hrane. Unos hrane se povećava u skladu s mučninama, dakle čim prestanete osjećati mučninu uzmite veću količinu hrane. Kod većine osoba teški simptomi mučnine, povraćanja i proljeva povuku se za dva dana.

Cutler kaže da je najvažniji paziti na unos tekućine, a osim vode preporučuje uzimanje tekućine koja sadrže elektrolite, kalij, magnezij, jer se ti minerali gube proljevom. Najbolje ih je uzeti u vidu supa ili sportskih napitaka. Ako vam čak i misao da popijete čašu takvog napitka izaziva nagon za povraćanjem, pijte u malim gutljajima.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

"Osobe oboljele od gastrointestinalnih poremećaja kao što je Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis trebaju izbjegavati BRAT dijetu", kaže dr. Elder. "Isto vrijedi i za svakoga s kompromitovanim imunološkim sistemom ili onima koji su bili podvrgnuti hirurškim zahvatima", dodaje.

Ako se simptomi ne povuku nakon dva dana potrebno se obratiti doktoru, piše Miss7zdrava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije