Imate problem sa kukcima i mravima u vašem domu? Ovo su pravi savjeti za vas

0
Radiosarajevo.ba
Imate problem sa kukcima i mravima u vašem domu? Ovo su pravi savjeti za vas
Arhiv / Mravi / Ilustracija

Miris sirćeta kukcima smeta pa će ih držati dalje od vaših prozora i vrata, a time i daleko od vašeg doma. Mješavina sirćeta i vode spriječit će ulazak letećih kukaca, ali i pauka, mrava...

U bočicu sa raspršivačem naspite bijelog sirćeta i vodu u omjeru 1:1. Dobro protresite i pošpricajte po okvirima svih prozora i vrata u domu. Istom smjesom možete oprati stakla na prozorima, mrlje ćete lakše ukloniti, a stakla će blistati na suncu.

Kukce ćete demotivisati da uđu u vašu kuću i mješavinom vode, sirćeta i eteričnog ulja. U bocu sa sprejem stavite pola šoljice alkoholnog sirćeta, 20 kapi eteričnog ulja peperminta i šoljicu i pol vode, promućkajte pa pošpricajte oko prozora i vrata.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Ni miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Također, štapić cimeta možete staviti u platnenu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.

Možete napraviti i prirodni sprej koji ne vole. Pomiješajte vodu, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo samljevenog lovora, peperminta ili klinčića. Dobro promućkajte pa smjesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

Kućne biljke koje pomažu sniziti temperaturu u domu

Kućne biljke koje pomažu sniziti temperaturu u domu

Ili, iscijedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa bježe od njega. Pomoći će vam i kora od krastavca, to je zapravo prirodni otrov za mrave pa je stavite tamo gdje se skupljaju, i pobjeći će, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije