Trikovi koje ne znaju mnogi: Pogledajte kako se riješiti kamenca u kupatilu

1
Radiosarajevo.ba
Trikovi koje ne znaju mnogi: Pogledajte kako se riješiti kamenca u kupatilu
Foto: Pexels / Slavina / Ilustracija

Kamenac je prilično česta pojava u domaćinstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

Za stvaranje kamenca glavni 'krivci' su minerali u vodi, na prvom mestu kalcij, a potom magnezij i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.

Kako biste spriječili nakupljanje kamenca, preduzmite sljedeće korake.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Koristite omekšivač vode

Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcij, magnezij i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spriječi pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko 'tvrda'.

Koristite filter za vodu

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za slavinu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole.

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno delujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete. U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas riješi svih briga.

Koristite rastvor sode bikarbone

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cijevi ukloni kalcij-karbonat, a najbolje djeluje u kombinaciji sa sirćetom. Pomiješajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to u unutrašnjost cijevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete, prenosi Magazin Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije