Zašto se stvaraju bijele tačkice na dnu šerpe kad prokuhamo vodu - i kako ih ukloniti?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se stvaraju bijele tačkice na dnu šerpe kad prokuhamo vodu - i kako ih ukloniti?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Da li ste ponekad, nakon što se prokuhali vodu u posuđu od nehrđajućeg čelika, primijetili da se na dnu posuđa pojave bijele tačkice ili mrlje, koje je jako teško ukloniti?

Te mrlje mogu se pojaviti ovisno o vodi koju koristite - one nastaju zbog kamenca u vodi i mogu se jednostavno ukloniti.

U gotovo svim slučajevima, bijeli talog je od minerala koji sadrže kalcij i magnezij koji se nalaze u vodi iz slavine. Minerali se nakupljaju na posudama kada voda proključa, ispari i ostavi ih za sobom.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Ako su se mineralne naslage "zapekle", normalni ciklus pranja u perilici posuđa obično neće biti dovoljan za njihovo uklanjanje. Također, ako koristite prirodni deterdžent za pranje posuđa, taj se talog zapravo može pogoršati!

Kako ih ukloniti?

Pomiješajte 3:1 otopinu vode i sirćeta (bilo koje vrste), stavite tu otopinu u lonac ili tavu (pazite da potpuno potopite mineralne naslage) i zagrijte na šporetu. Nakon što voda počne kuhati, isključite šporet i pustite da vruća tekućina otopi mineralne nakupine.

Ponekad pomaže da otopinu s vremena na vrijeme promiješate. Nakon što se nakupina otopi, izbacite otopinu octa, isperite posudu hladnom vodom i obrišite posudu suhom krpom. To je to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije