Omekšivač za veš ima više koristi: Posuđe, radijatori, tapete...

0
Radiosarajevo.ba
Omekšivač za veš ima više koristi: Posuđe, radijatori, tapete...
Foto: Pexels / Čišćenje

Omekšivač ne mora samo služiti samo za veš, već ima široku primjenu u kućanstvu. Zapravo, može vam pomoći očistiti i osvježiti cijeli dom, a pokazao se odličnim i za skidanje starih tapeta.

  • Odličan za čišćenje lajsni i radijatora
    Sve što trebate napraviti je pomiješati malo omekšivača za veš sa toplom vodom pa uzeti krpicu od mikrofibre, namočiti je, iscijediti i time prebrisati prljave lajsne i radijatore. Osim što će biti čisti, kuća će vam divno zamirisati.
  • Pomaže kod brisanja prašine
    Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine te prebrišite površine i predmete u kući. To djeluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine - to zapravo sprječava njegovo stvaranje. Osim toga, i to će dodatno namirisati prostor.
  • Za sjaj glatkih površina i stakla
    Napravite sredstvo za poliranje tako da pomiješate omekšivač s vodom, u omjeru 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Ulijte u bocu s raspršivačem, pošpricajte po glatko površini i prebrišite suhom krpicom. Ovaj pripravak je pogodan i za staklene površine te tuš kabine. 
  • Pomaže skinuti stare tapete 
  • Pomiješajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litre) i spužvom nanosite na tapete koje želite ukloniti sa zida. Umjesto spužve možete koristiti i sprej. Važno je da je voda cijelo vrijeme topla. Mješavinu nanosite na dio tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.
  • Omekšava kistove za bojenje
    Nakon upotrebe i pranja kistova za slikanje, bojanje zidova itd. operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostat će mekani do sljedećeg bojanja. 
Najbolji kućni lijek koji će ublažiti kašalj i spasiti vas od gripe

Najbolji kućni lijek koji će ublažiti kašalj i spasiti vas od gripe

  • Zapečena hrana lakše se čisti
    Zaboravite struganje žicom! Umjesto toga napunite, na primjer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i naslage ćete lako ukloniti. 
  • Uklanja tvrdokorne mrlje s prozora
    Umjesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom  i pokušavate ukloniti, premažite ih s malo omekšivača, pričekajte deset minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite uobičajenim načinom. 
  • Služi i kao osvježivač prostora
    Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u omjeru 1:3, promućkajte i mješavinom pošpricajte zavjese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik itd. Mirisat će predivno i dugotrajno, prenosi portal 24 sata hr

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/zena-u-brazilu-dovela-mrtvaca-u-banku-kako-bi-mogla-podici-kredit/541992?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije