Ovaj gulaš koštat će vas samo 6 KM: Recept koji vrijedi isprobati

1
Radiosarajevo.ba
Ovaj gulaš koštat će vas samo 6 KM: Recept koji vrijedi isprobati
Foto: Fini recepti / Gulaš kao dobar ručak

Ovaj gulaš koštat će 5-6 KM.

Gulaš od gljiva možete poslužiti uz hljeb kuhanu tjesteninu ili čak rižu. S obzirom da u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.

Sastojci:

500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)

300 ml povrtnog temeljca

50 ml crvenog vina

1 veći paradajz

1 luk

2-3 češnja bijelog luka

2 kašičice umaka od soje

1 kašika koncentrata paradajza

1 kašika brašna

1 kašika timijana

1 kašika sušene kadulje

sol i papar po želji

peršun za ukrašavanje

biljno ulje za pirjanje

Priprema:

1. Zagrijte ulje u loncu, pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute. 

2. Ubacite u lonac i nasjeckan bijeli luk, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.

 3. Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha par minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari. 

4. Ubacite brašno i sve dobro promiješajte. 

5. Ubacite koncentrat paradajzai svjež paradajz narezan na kockice. Kuhajte sve zajedno par minuta.

6. Ubacite gljive narezana na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.

7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom. 

8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još par minuta, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube. 

9. Posipajte peršunom prije posluživanja. 

Prijatno!

Savjet plus:

Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije