Ova ukusna i topla čorba jača imunitet i pomaže u mršavljenju
Topla povrtna čorba, bogata vlaknima i hranjivim tvarima, postaje ključna večera za jačanje imuniteta i poticanje pravilnog rada probave tokom januara. Nutricionistica Itziar Digon savjetuje da je oporavak crijevne mikrobiote, često oštećene nakon praznične konzumacije alkohola i teške hrane, važan fokus u ovom razdoblju.
Umjesto radikalnih dijeta i detoksa, stručnjaci preporučuju zdravije pristupe mršavljenju i jačanju imuniteta. Tople čorbe, prepune zdravih sastojaka, postaju izvrstan izbor za obrok tokom dana. Ključno je naglasiti prisutnost povrća u čorbama, a nutricionistica ističe da je uključivanje raznolikog povrća ključno za zdravlje crijevne mikrobiote, jačanje imuniteta te podršku procesu mršavljenja.
"U svojoj omiljenoj čorbi koristila sam celer, koromač, poriluk, crveni kupus, tikvicu, bijeli luk, luk, paradajz i brokulu. Povrće se izrezuje na komade i kuha s kurkumom i kvinojom. Također možete odabrati rižu ili rižinu tjesteninu kao dodatak", objašnjava Digon. Dodaje kako ova čorba može biti samostalni obrok za večeru jer nutritivno pokriva sve potrebe organizma, a za dodatni osjećaj sitosti preporučuje dodatak usitnjenog tvrdo kuhano jajeta.
Sindikat traži da se zabrani upotreba mobitela tokom nastave u školama u Sarajevu
Ključno je održati zdravu mikrobiotu crijeva, što je od suštinske važnosti za pravilnu probavu, proizvodnju tvari ključnih za organizam te podršku imunološkom sistemu. Konzumacija hrane bogate vlaknima, poput ove čorbe, igra ključnu ulogu u obnavljanju ravnoteže u crijevima i pruža visok unos antioksidansa.
"Povrtne čorbe su izvrstan način za gubitak kilograma jer imaju nizak kalorijski sadržaj, a istovremeno su bogate vlaknima. Možete ih obogatiti namirnicama poput artičoka, celera, rotkvica ili repe", zaključuje nutricionistica, piše tportal.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.