Otkrivamo zašto je ovaj sastojak protiv starenja toliko učinkovit za njegu kože

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivamo zašto je ovaj sastojak protiv starenja toliko učinkovit za njegu kože
Foto: Pexels.com / Lice

Kad je riječ o njezi kože, uvijek se iznova pojavljuje pojam "kolagen"

Svakodnevno koristite različite proizvode za njegu kože, sprječavanje nečistoća i nastanak bora, no niste sigurni izvlači li odabir proizvoda zaista najbolje iz vašeg tena? Možemo to i predobro razumjeti, jer industrija ljepote nudi ogroman izbor koji vas može brzo zbuniti.

Ono što pomaže je usredotočiti se na aktivne sastojke koje sadrži jer oni u konačnici igraju glavnu ulogu na putu do čistog, čvrstog i blistavog tena. U vezi s anti-agingom i hidratacijom kože, između ostalog se oslanjamo na kolagen jer tijelo može proizvoditi sve manje i manje kolagena tijekom života.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Tako možemo pomoći izvana i značajno usporiti proces optičkog starenja, a tu je i svježi sjaj!

Šta je kolagen?

Kako biste bolje razumjeli zašto proizvodi s kolagenom imaju smisla, trebali biste znati šta je zapravo kolagen. Aktivni sastojak je protein koji ima zadatak održavati vezivno tkivo napetim.

Za dug, zdrav i aktivan život: Ova namirnica usporava starenje, čuva vaše srce i mozak

Za dug, zdrav i aktivan život: Ova namirnica usporava starenje, čuva vaše srce i mozak

Zapravo, čak 30 posto ljudskog tijela sastoji se od proteina, niti jedan drugi protein ne može mu se mjeriti.

Sam aktivni sastojak sastoji se od pojedinačnih, dugih proteinskih lanaca, koji se pak sastoje od različitih aminokiselina. Glavne komponente su aminokiseline glicin, prolin i hidroksiprolin. 

Kolagen se ne nalazi samo u našoj koži, već i u drugim dijelovima tijela, poput zuba, kostiju ili hrskavice. Pojedinačna kolagena vlakna tvore stabilan okvir u srednjem sloju kože i time uzrokuju rastezanje gornjeg sloja kože i pojavu manje bora.

Evo zašto vam masaža lica treba postati svakodnevni ritual

Evo zašto vam masaža lica treba postati svakodnevni ritual

Ovako djeluje kolagen

Uz hijaluronsku kiselinu, ceramide i prirodnu regulaciju vlažnosti, temelj naše kože čini kolagen. Okvir koji čini aktivni sastojak s vremenom postaje sve nestabilniji, što smo stariji, jer tijelo može samo proizvesti sve manje kolagena. Točnije, sadržaj kolagena se smanjuje za oko jedan posto godišnje.

Rezultat je da vezivno tkivo gubi elastičnost i pojavljuju se bore. Osim toga, vlakna također mogu postati krta zbog vanjskih utjecaja.

No, to nipošto nije razlog za brigu, jer određenim proizvodima možemo potaknuti vlastitu proizvodnju aktivnog sastojka protiv starenja u tijelu i tako vidno usporiti proces starenja.

Budite se gladni i morate odmah jesti: Postoje četiri razloga zašto se to događa

Budite se gladni i morate odmah jesti: Postoje četiri razloga zašto se to događa

Ovdje je pregled učinaka kolagena na našu kožu: koža se čini osjetno čvršćom, smanjuje se dubina bora, dobivamo zdravi sjaj, ten je bolje hidratiziran, a lice s vremenom postaje mekše.

Kako postaje vidljiv nedostatak kolagena?

Ako niste sigurni sadrži li vaše tijelo trenutno premalo kolagena, možete se poslužiti nekoliko simptoma kao smjernice kako biste se suprotstavili cijeloj stvari.

Uostalom, nisu samo bore rezultat niske razine kolagena… Mišići postaju slabiji, koža postaje opuštena, kosti i hrskavica se razgrađuju i smanjuje se pokretljivost i funkcionalnost zglobova.

Savjeti stručnjaka za žene koje pređu 50. godinu: Ovako ćete izbjeći umoran i iscrpljen izgled

Savjeti stručnjaka za žene koje pređu 50. godinu: Ovako ćete izbjeći umoran i iscrpljen izgled

Od koje dobi treba uključiti kolagen u njegu kože?

Vlastiti tjelesni proizvodi kolagena zapravo se počinju razgrađivati između 20. i 25. godine.

Kao što je spomenuto, od tog trenutka pada za najmanje 1 posto godišnje, a posljedice se često mogu vidjeti tek kasnije, obično od 35. godine zbog čega ima smisla rano početi koristiti proizvode s kolagenom. Oni ionako imaju golemu korist za našu kožu.

Ostali učinci kolagena na tijelo 

Inače, kolagen ima i druge učinke na naše tijelo, budući da je važan sastojak kože. Pogodan je, primjerice, za poticanje rasta mišića, zbog čega se svi sportaši oslanjaju na unos kolagena.

Osim toga, kolagen je povezan s atrofijom hrskavičnog tkiva, budući da se hrskavično tkivo na zglobnim površinama sastoji od hrskavičnih stanica i izvanstaničnog hrskavičnog matriksa, u čiju su osnovnu tvar mrežasto ugrađena kolagena vlakna.

Unos kolagena iz hrane

Sve namirnice sadrže relevantne aminokiseline, koje također potiču vlastitu proizvodnju kolagena u tijelu. To uključuje crveno voće, avokado, jaja i, za sve ne vegetarijance, ribu i meso – ukusne pojačivače kolagena koje ćemo lako u budućnosti integrirati u jelovnik za lijep ten, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije