Pazite u čemu čuvate ostatke hrane, ovako ih ne motajte nikad

0
Radiosarajevo.ba
Pazite u čemu čuvate ostatke hrane, ovako ih ne motajte nikad
Pixabay / Ilustracija

Ostatke hrane, nakon jela, treba u nešto zamotati, pohraniti, ali aluminijska folija koja se često koristi baš i nije najbolji izbor.

Kada još toplo jelo prekrijete aluminijskom folijom, razne bakterije počnu naglo rasti i razmnožavati se jer ulazi previše zraka, tvrde iz Ministarstva zdravstva u Washingtonu.

Lindsay Malone, stručnjakinja za hranu iz Cleveland klinke kaže da bi hranu trebalo pohraniti u posudice koje se mogu dobro zatvoriti kako ne bi ulazio zrak, a samim time i bakterije. Isto tako, spremiti je treba tek kada se potpuno ohladi - do tada je ostavite u loncu ili tavi u kojoj ste kuhali.

Senja Mahinić: Kako su rušili Slavena Kovačevića

Senja Mahinić: Kako su rušili Slavena Kovačevića

Nakon što se ohladi, treba je spremiti u hladnjak, a ne ostaviti na sobnoj temperaturi - ovo posebno vrijedi za meso i mliječne proizvode.

Svaku hranu koja je na sobnoj temperaturi stajala duže od nekoliko sati trebalo bi, u pravilu, baciti jer su se bakterije sigurno stvorile i nije više sigurna za jesti, prenosi The Health.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije