Četiri najprljavija mjesta s kojima hrana dolazi u dodir

0
Radiosarajevo.ba
Četiri najprljavija mjesta s kojima hrana dolazi u dodir
Foto: Pexels / Ilustracija

Kuhinja je omiljeno mjesto cijele porodice, posebno kada se u njoj krčka nešto lijepo.

Ipak, i žene su svjesne da ona nikada nije dovoljno čista i da uvijek ima onih kritičnih mjesta, na kojima se prljavština uvijek iznova nakuplja. 

I dok šporet, frižider ili rernu redovno čisto jer smo svjesni koliko su prljave, postoje predmeti u kuhinji o kojima ne vodimo toliko računa, a koji su najprljaviji.

Donosimo vam spisak stvari na koje morate obratiti malo više pažnje.

1. Flaše za vodu za višekratnu upotrebu

Ove flaše ili bokale potrebno je redovno čistiti, posebno ukoliko ih iznosite iz svoje kuće. Naime, spoljni dio flaša čisti se osnovnim sredstvom za čišćenje, a poklopac i unutrašnji dio tečnošću za sudove.

2. Kvake i okovi za otvaranje kuhinjskih elemenata

Ovo su mjesta koja dodirujemo često i prljavim ili mokrim rukama i koje je neophodno čistiti, redovno kao i pult. Kvake našpricajte dezinficijensom i pustite da stoji najmanje dva minuta. Nakon toga ih prebrišite krpom i pustite da se osuše.

3. Kuhinjski pult

Kuhinjski pult je posebno važan izvor zdravlja jer na njemu jedemo, pripremamo obroke ili ostavljamo i neke druge stvari. Kada čistite pult poželjno je da nosite rukavice. Za čišćenje možete koristiti alkoholni rastvor sa najmanje 70 posto alkohola i dezinficijens.

4. Sunđeri i krpe

Redovno čišćenje ovih predmeta može spriječiti širenje bakterija. Sunđere je potrebno mijenjati jednom sedmično. Nakon korištenja, sunđere pustite da se dobro osuše. Krpe za posuđe također treba prati u vrućem ciklusu u mašini i dobro osušiti prije upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije