Ovo je hemikalija zbog koje se masovno povlači hrana s polica?

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je hemikalija zbog koje se masovno povlači hrana s polica?
Screenshot / Ilustracija

Ovih dana širom regije iz prodaje se povlače proizvodi u kojima je pronađeno prisustvo etilen-oksida, pesticida koji se koristi pri dobivanju aditiva E410.

Pesticid korišten u uzgoju uvezenog rogača i sezama

Taj se aditiv, koji se u navedenim proizvodima koristi kao zgušnjivač, dobiva od brašna sjemenki rogača, pri čijem je, pak, uzgoju korišten taj pesticid. Iznimka su krekeri, u kojima je etilen-oksid nađen u sjemenkama sezama koje su njihov dio.

"U proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv (aditiv E410), u kojem je utvrđeno prisustvo etilen-oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU. Radi se o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u aditivu bile su također relativno niske", saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo je pritom napomenulo da su tokom juna i jula u EU održani sastanci, gdje je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid, što inače nije uobičajen postupak, kao i da EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelome svijetu te njeni potrošači uživaju najveću moguću zaštitu.

Koristi se i za sterilizaciju u bolnicama

"Upravo kao posljedica koordiniranog i ujednačenog postupanja država članica ovakav povećan intenzitet povlačenja događa se na području cijele Europske unije", tvrde u Ministarstvu.

Da potrošači u EU uživaju najveću zaštitu, svakako je utješno čuti. No kako je onda etilen-oksid ipak završio u sladoledima, jogurtima, vrhnjima i krekerima na našim policama? I koliko je to opasno? Drugim riječima, koliko bismo trebali biti zabrinuti?

Za početak, kako se navodi na stranici Otrovno.com Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, etilen-oksid (CAS 75-21-8) je pri sobnoj temperaturi bezbojan plin koji služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama. Upotrebljava se kao sredstvo za suzbijanje štetočina (fumigant) za namirnice i tekstil, za sterilizaciju hirurških instrumenata te kao sirovina za pripremu organskih spojeva poput akrilonitrila, etanolamina, etilen-glikola (antifriza) i neionskih površinski aktivnih tvari.

Etilen-oksid je kancerogen, otrovan ako se proguta ili udiše, može uzrokovati i neplodnost.

Prema podacima Europske agencije za hemikalije (ECHA), etilen-oksid razvrstava se na sljedeći način:

  • H220 Vrlo lako zapaljivi plin
  • H301 Otrovno ako se proguta
  • H314 Uzrokuje teške opekotine kože i povrede oka
  • H318 Uzrokuje teške povrede oka
  • H331 Otrovno ako se udiše
  • H335 Može nadražiti disajni sistem
  • H336 Može izazvati pospanost ili vrtoglavicu
  • H340 Može izazvati genetska oštećenja
  • H350 Može uzrokovati rak
  • H372 Uzrokuje oštećenje živčanog sistema tokom produžene ili ponavljane izloženosti
  • H360Fd Može štetno djelovati na plodnost. Sumnja na mogućnost štetnog djelovanja na nerođeno dijete

Ovo svakako zvuči prilično zabrinjavajuće.

Zbog njegovih otrovnih svojstava etilen-oksid je u Europskoj uniji, odnosno tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici, zabranjen u hrani još 1981. godine, navodi se na Otrovno.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije