Oprez: Inspekcija zbog prisustva parazita povukla nove proizvode sa bh. tržišta

3
Radiosarajevo.ba
Oprez: Inspekcija zbog prisustva parazita povukla nove proizvode sa bh. tržišta
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, odmah po prijemu obavijesti od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo o utvrđenom prisustvu parazita iz porodice Anisakidae u duboko smrznutoj ribi oslić bez glave i repa Hubbsi, dostavila sve raspoložive informacije na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima.

"Prema dostupnim informacijama, navedeni proizvod stavljen je na tržište pod robnom markom „Bingo“ u PVC pakiranju, i to:

- pakiranje od jednog kg s datumom pakiranja od 24.3.2021., 1.6.2021. i 7.6.2021.,

-pakiranje od dva kg s datumom pakiranja 1.6.2021. i 7.6.2021. godine.
Navedeni proizvod podrijetlom je iz Španjolske, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakiran je i distribuiran od strane AG Frigo Ljubuški.

U skladu s informacijom koju je Agencija zaprimila od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla, proveden je inspekcijski nadzor centralnog skladišta subjekta u poslovanju s hranom Bingo doo Tuzla, te je utvrđeno da su preduzete mjere povlačenja navedenih proizvoda iz prodaje.

Proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju se staviti u promet za ljudsku prehranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla („Službeni glasnik BiH“, br. 103/12, 28/14 i 87/15), Poglavlje V, Dio D. Paraziti", navodi se u saopćenju.

Napomenimo, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavijestila je potrošače da su sa tržišta povukli četiri vrsta sladoleda u različitim pakovanjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

OVDJE pročitajte o kojim proizvodima se radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije