Inspekcija za vikend u Neumu, Stocu i Ravnom napisala 96 hiljada KM kazni

5
Fena
Inspekcija za vikend u Neumu, Stocu i Ravnom napisala 96 hiljada KM kazni
PrtScr / Ilustracija

Porezna uprava Federacije BiH je u dane vikenda izvršila 125 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području općina Neum, Stolac i Ravno kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostalih uslužnih djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 26 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 24 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je osam objekata i izdato je 47 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 96.900 KM.

Pored tih direktnih učinaka iz Porezne uprave FBiH ukazuju i na indirektne učinke koji se odnose na promet fiskalnih uređaja na području Općine Neum. Naime, u vrijeme vikenda prije kontrole (2. i 3. juli) promet fiskalnih uređaja bio je za 23,48 posto manji od vikenda.

Porezna uprava nastavlja aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije