Inspekcija zabranila uvoz i naredila uništenje određenih igračaka iz Kine

1
Radiosarajevo.ba
Inspekcija zabranila uvoz i naredila uništenje određenih igračaka iz Kine
Foto: FUZIP / Zabranjene igračke

Proteklog petka, 2. jula 2021, sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na MC Rajlovac, u toku redovnog zdravstvenog pregleda pri uvozu, zabranila je uvoz dječijih igračaka: “Lutka Modern”, “Lutka Fashion”i “Lutka Angel”.

Sve lutke su porijeklom iz Kine.

Naime, prema rezultatima laboratorijske analize uzoraka dječijih igračaka uzetih prilikom inspekcijskog pregleda, utvrđeno je da hemijska analiza na sadržaj ftalata ne odgovara odredbama Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda koji sadrže flatate („Službeni glasnik BiH“ broj 04/10) i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (“Službeni glasnik BiH, broj: 2/92 i 13/94) zbog povećanog Di (2-etilheksil) ftalata (DEHP), zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

"Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke od 1884 komada, zabranjen je i naređeno je uništenje iste", saopćeno je.

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su  još poznati kao plastifikatori ili tzv. omekšivači. Ulaze u krvotok i remete proizvodnju spolnih hormona, ometajući spolni razvoj dojenčadi i seksualno ponašanje odraslih.

"Ftalati imaju sposobnost da poremete hormonalnu ravnotežu, te je u EU već nekoliko godina zabranjeno njihovo korištenje u igračkama. Međutim, ftalati se još uvijek naširoko koriste u različitim predmetima u domovima, poput plastičnog namještaja, linoleuma, PVC zavjesa za kadu, plastičnih kutija i folija za pakovanje hrane, kao i drugih predmeta. Postoji mnogo različitih tipova ftalata i neki od njih imitiraju ženski hormon estrogen", navodi se na stranici Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije