Dobro je znati / Istraživanje otkriva: Kojom brzinom djeci dosade nove igračke

01. 01. 2021. u 23:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kupovina novih igračaka za rođendane i praznike uobičajen su poklon za djecu.

Neka ih imaju toliko da ne stanu u jedan ormarić.

Prije no što se odlučite na kupovinu najnovijih igračaka, pročitajte za koliko ona djeci dosadi.

Ispostavilo se da u najboljem slučaju djeca za otprilike mjesec dana gotovo u potpunosti prebole novu igračku.

No, većini djece nove igračke dosade i mnogo prije toga, a roditelji nevjerovatnom brzinom odbacuju igračke u savršeno dobrom stanju.

The British Heart Foundation upravo je otkrila da 28 posto roditelja iz Velike Britanije "priznaje da često bacaju igračke u savršenom stanju", izvještava Yahoo News.

"Novo istraživanje roditelja otkrilo je da dijete u prosjeku izgubi interes za igračku u roku od samo 36 dana. Petina roditelja rekla je da je njihovo dijete izgubilo interes nakon 11 sati igre, dok je 8 posto reklo da je njihovoj djeci nova igračka dosadila za manje od sat vremena", navedeno je.

Na ovaj trend možda djelomice utiču djeca koja više koriste ekrane i tablete za zabavu i rjeđe se igraju igračkama.

Ovi rezultati istraživanja su sjajan podsjetnik za sve nas na važnost promišljenog odabira igračaka i možda barem pokušavanje izbjegavanja impulzivnih kupnji koje bi mogle ubrzo završiti na otpadu.

Jer, iako je ova anketa provedena u Velikoj Britaniji, velika je vjerovatnoća da ova priča vrijedi za svu djecu zapadnog svijeta, piše missmama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA