Opada vam kosa? Ovih pet namirnica mogle bi vam pomoći!

0
Radiosarajevo.ba
Opada vam kosa? Ovih pet namirnica mogle bi vam pomoći!
Foto: Unsplash / Ilustracija

Gubitak i stanjivanje kose predstavljaju izazov s kojim se suočava mnogo muškaraca i žena, što može značajno utjecati na samopouzdanje. Dr. Amir Khan objasnio je da ovaj uobičajeni problem može biti rezultat različitih faktora, uključujući hormonalne poremećaje poput problema sa štitnjačom ili autoimunih bolesti, piše Mirror.

Kada su isključeni medicinski uzroci, ljekar će često istražiti prehrambene navike pacijenta. Dakle, umjesto da odmah posegnete za hirurškim rješenjima poput transplantacije kose, može biti vrijedno pregledati šta jedete. Nema čarobne hrane koja će izliječiti probleme s rastom kose, ističe Dr. Khan. Ipak, uravnotežena prehrana obogaćena proteinima, vitaminima i mineralima može potaknuti zdravlje kose.

Jaja su istaknuta kao korisna namirnica zbog visokog udjela proteina, bitnog za izgradnju kose, te biotina, važnog za keratin, ključnog gradivnog materijala kose. Osim toga, jaja sadrže cink i selen, koji podržavaju zdrav rast kose.

Lidija Bradara: Zadovoljna žena znači i zadovoljno društvo

Lidija Bradara: Zadovoljna žena znači i zadovoljno društvo

Preporučuje se uvrstiti i bobičasto voće u prehranu, budući da je bogato vitaminom C potrebnim za proizvodnju kolagena, koji jača kosu, te antioksidansima koji štite kosu od oštećenja. Lisnato povrće poput kelja i brokule također se preporučuje zbog folne kiseline, željeza te vitamina A i C.

Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribi poput lososa, orašastim plodovima i lanenim sjemenkama, također su hvaljene zbog svog učinka na zdravlje kose, s obzirom na to da orašasti plodovi i sjemenke sadrže i vitamin E, koji je koristan antioksidans za kosu.

Ako koristite ovo dok spavate mogli biste sačuvati frizuru i imati sjajniju kožu

Ako koristite ovo dok spavate mogli biste sačuvati frizuru i imati sjajniju kožu

Iako je normalno izgubiti između 50 i 100 vlasi dnevno, ponekad gubitak kose može ukazivati na zdravstvene probleme poput nedostatka željeza. Ukoliko ste zabrinuti u vezi gubitka kose, preporučljivo je konsultovati se s vašim ljekarom opće prakse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije