Odličan izbor za jelo poslije kojeg ćete i prste polizati
Septembar je, nije baš hladno na našu sreću, ali je idealan period za grah. Ako imate vremena, a ne znate šta za ručak, ovo je jedan od onih koji uglavnom svi vole.
Kuća će mirisati „domaće“, što je baš ono što nam treba u ovim danima.
Donosimo jedan vrlo jednostavan recept za grah s kobasicama, a nakon ovog ručka ćete i „prste polizati“.
Još jedna optužnica: Otkriveno kako je Senaid Memić zapošljavao mimo zakona u Općini Ilidža
Sastojci:
-900 grama graha iz konzerve
-400 grama polutrajne kobasice
-5 komada lovorovog lista
-60 grama brašna
-4 čehna bijelog luka
-jedna kašika paradajza u tubi
-ulje
-so i biber
Priprema:
1. Kobasice dobro operemo pod mlazom vode, narežemo na kolutove debljine jednog centimetra, stavimo u lonac s vrelom vodom i kuhamo na laganoj vatri po uputama na pakiranju.
2. U tavi ugrijemo 2 do 3 kašike biljnog ulja, dodamo brašno, sve malo izmiješamo i pržimo dok brašno ne počne dobivjti boju.
3. Zatim protisnemo bijeli luk, dodamo koncentrat paradajza, ponovo malo izmiješamo sastojke, ulijemo otprilike 300 mililitara vode u kojoj su se kuhale kobasice, te pjenjačom miješamo da ne ostanu grudvice.
4. Dobijenu smjesu prelijemo u lonac s kobasicama, sve zajedno izmiješamo, dodamo lovorov list, te na srednje jakoj vatri kuhamo oko 20 minuta.
5. Zatim dodamo ocijeđeni grah iz konzerve i dalje kuhamo dok grah ne bude gotov.
6. Začinimo solju i biberom.
Po želji, grah koji ste nasuli u tanjir možete posuti sjeckanim peršunom.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.