Počastite se danas: Najbolji recept za savršenu domaću pizzu

1
Radiosarajevo.ba
Počastite se danas: Najbolji recept za savršenu domaću pizzu
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Pizza je uvijek praktično i ukusno jelo kojem rijetko ko može odoljeti i odlično je rješenje ako smo u stisci s vremenom, neplanirano nam stižu gosti ili jednostavno želimo slasnu utjehu za kraj radnog dana

Koliko je pizza omiljena potvrđuje i modna Biblija Vogue jer su odlučili pronaći idealan recept pa su se obratili slavnom chefu Simoneu Falcu iz poznatog restorana Rossopomodoro. Pitate li Falca, glavni sastojak dobrog tijesta za pizzu kada je pripremate kod kuće je obična voda: 'Budući da se treba peći duže nego u restoranu, tijesto za pizzu kod kuće treba sadržavati oko 50 posto vode'.

Nadalje, jako je važno tijesto razvaljati što bolje i što ravnomjernije, a Falco kaže da će na kvalitetu utjecati i pleh na kojem se pizza peče. Trebao bi biti bez rubova pa klasičan lim za pečenje nije poželjan. Nemate li takav pleh njujorški chef ima rješenje – okrenite lim za pečenje naopako, zagrijavajte ga pećnici oko sat vremena i prije pizze na njega stavite papir za pečenje.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

A kada smo kod rerne, zna se da niti jedna ne može postići visoke temperature kao u restoranu, ali zato ju prije ubacivanja zagrijte do maksimuma. 

Sastojci za tijesto:

650 g brašna
350 ml hladne vode
18 g soli
5 g kvasca

Priprema: U vodu stavite sol i pustite oko minute da se rastopi. Zatim dodajte kvasac i umiješajte 4/5 brašna. Miješajte oko tri minute pa dodoajte preostalo brašno i miješajte još 15 minuta. Prekrijte i pustite da odstoji oko pola sata. Sada predstoji najdulji dio posla koji se sastoji od čekanja. Naime, Falco od ovog tijesta složi četiri jednaka dijela pa ga pušta da odstoji još osam sati prekriveno vlažnom krpom ili umotano u plastičnu foliju. Tako ćete imati tijesto za četiri tanke pizze.

Nadjev: 400 grama umaka od paradajza ili oguljenih paradajza, 1 loptica mozzarelle, sol, maslinovo ulje i par listića bosiljka. Po želji možete dodati šunku, gljive i sl. Pećnicu zagrijte na otprilike 280 stepeni Celzijevih, a razvaljajte tijesto. Usitnite paradajz ako nemate umak. Mozzarellu narežite na ploške. Složite nadjev i po želji stavite malo soli, maslinova ulja te narezani bosiljak. Pizzu pecite tri minute.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije