Očuvajte svježinu avokada na genijalan način: Trik koji će vas iznenaditi!

0
Radiosarajevo.ba
Očuvajte svježinu avokada na genijalan način: Trik koji će vas iznenaditi!
Foto: Pixabay / Ilustracija

Postoji jednostavan način da spriječite da, ne baš jeftino povrće, avokado propadne, što znači da ga možete koristiti prema svojim potrebama i nakon nekoliko sedmica, čime štedite novac i smanjujete otpad.

Avokado je pun vitamina i minerala, kao i zdravih masti i vlakana, što ih čini izuzetno zdravim dodatkom svakoj ishrani, ali poznati su po nepredvidljivom i brzom kvarenju.

Često su previše mekani već u prodavnici. Zato je korisno nježno ih stisnuti pri kupovini i odlučiti želite li mekani za odmah ili tvrdi koji će sazrijevati kod kuće za kasnije.

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Međutim, nisu laki za dugotrajno čuvanje, pa se vrlo brzo može desiti da imate lopticu zelene i smeđe/sive kaše koja je jedino za smeće. Ponekad želite koristiti samo pola, ostavljajući drugu polovinu da se pokvari prije nego što vam ponovno zatreba.

Na sreću, jedna pametna obožavateljka avokada osmislila je lukav trik kako sačuvati i čuvati ovo hranljivo, ali skupo voće tako da ga možete koristiti kad god želite.

Skratite sebi muke: Ovako ćete otopiti frižider za manje od pola sata

Skratite sebi muke: Ovako ćete otopiti frižider za manje od pola sata

Žena umorna od bespotrebnog gubljenja dragocjene hrane, došla je do pametnog trika zahvaljujući kojem je avokado imala pri ruci i sedmicama nakon što ga je prvobitno kupila. Podijelila je svoj trik na Delish Recipes Family Facebook stranici i objavila sliku posude prekrivene aluminijumskom folijom na kojoj su uredno raspoređene male kuglice izgnječenog avokada.

Žena je objasnila šta je učinila: "Počela sam zamrzavati avokado!" napisala je. "Izgnječim ih i koristim malu kašičicu za kolače, a zatim ih zamrznem! Da, dobro ste pročitali. Možete zamrznuti avokado, spreman za transformaciju u guakamole, smoothie ili namaz u svakom trenutku."

Objasnila je koliko je to lako i uspješno: "Uopće ne potamne, i kad se stvrdnu za nekoliko sati, ubacim ih u veliku ziplock vreću. Ne dodajem im ništa." Otkrivajući da više ne mora bacati one koji su se pokvarili, rekla je da se lako otapaju i obično smrzava otprilike dvije vreće odjednom: Probajte!!", rekla je.

Uklonite neprijatne mirise iz plastičnog posuđa uz pomoć samo jednog proizvoda

Uklonite neprijatne mirise iz plastičnog posuđa uz pomoć samo jednog proizvoda

Ideja je oduševila ostale članove grupe: "Odličan način da ih koristite u smoothiejima!" odgovorio je jedan. "Isprobat ću ovu foru!" rekao je drugi. Treći je oduševljeno komentarisao: "Ovo je sjajno!" 

Urednik Kidspot's Kitchen, stručnjak za kuhanje, dodao je nekoliko dodatnih savjeta kako bi trik bio još uspješniji. Preporučio je da se avokado koristi kada je zreo, jer će biti previše gnjecav kad se odmrzne ako je prezreo.

Također je preporučio da se prije zamrzavanja ubaci i malo limuna ili limete kako bi se osiguralo da ne potamne prilikom odmrzavanja i da se koristi hermetička vreća za čuvanje. Na taj način će ostati dobri u zamrzivaču otprilike mjesec dana, ali se pobrinite da ih odmah iskoristite nakon odmrzavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije