Uklonite neprijatne mirise iz plastičnog posuđa uz pomoć samo jednog proizvoda

0
Radiosarajevo.ba
Uklonite neprijatne mirise iz plastičnog posuđa uz pomoć samo jednog proizvoda
Foto: 123rf / Ilustracija

Ako imate Tupperware koji neugodno miriše, problem nije u čistoći. Možete prati plastične posude koliko god puta želite, ali one će i dalje zadržavati neprijatne mirise.

Međutim, ove mirise možete eliminisati pomoću obične kafe. Pošto su plastični materijali porozni, skloni su zadržavanju različitih mirisa. Što više koristite ove posude, to ćete više mirisa nakupiti, stvarajući neprivlačno okruženje za vaše ostatke hrane. Možda ćete primijetiti da se ovi mirisi prenose na bilo koje nove namirnice koje čuvate u posudama.

Iako sapun i voda sami po sebi možda neće ukloniti neugodne mirise, možete ih koristiti za pranje vašeg prljavog Tupperware-a prije nego što primijenite ovu metodu. 

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Međutim, ovo možda neće biti dovoljno da neutralizuje mirise u vašem Tupperware-u. Kupovina novih posuda samo doprinosi otpadu na deponiji, pa je uvijek idealno iskoristiti ih ponovo. Zahvaljujući jednostavnom triku s kafom, možete ukloniti tvrdokorne mirise iz svojih plastičnih Tupperware posuda u tren oka.

Da biste izvršili ovaj trik, jednostavno stavite svježe kafe u vašu Tupperware posudu, dobro je zatvorite i ostavite preko noći. Ujutro samo izvadite kafu i isperite posudu. Budući da je plastika porozna, budite oprezni prilikom korištenja ovog trika ako je bilo ko u vašem domu osjetljiv na kofein. Ne želite riskirati kontaminaciju.

Savjet stručnjaka:  Da li nakon pečenja treba ostaviti otvorenu ili zatvorenu pećnicu?

Savjet stručnjaka: Da li nakon pečenja treba ostaviti otvorenu ili zatvorenu pećnicu?

No, šta tačno čini ovaj trik tako korisnim?

Prije svega, kafa sadrži azot, koji djeluje na minimiziranje oksidacije. Oksidacija je direktno odgovorna za miris hrane, uzrokujući da proizvodi propadnu i ispuštaju neprijatne mirise.

To znači da su kafene mrvice sastojak koji vas ne samo izvlači iz pospanosti tokom dana, već radi i na očuvanju svježeg mirisa vaše hrane.

Ako primijetite da ovaj trik ne uklanja potpuno neželjene mirise, uvijek možete pomiješati vodu i soda bikarbonu kako biste napravili pastu. Nanesite je unutar vaših posuda, ostavite ih da stoje najmanje jedan dan i isperite. Imat ćete čiste, mirisne posude uvijek pri ruci, piše House Digest

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije