Savjet stručnjaka: Da li nakon pečenja treba ostaviti otvorenu ili zatvorenu pećnicu?

0
Radiosarajevo.ba
Savjet stručnjaka:  Da li nakon pečenja treba ostaviti otvorenu ili zatvorenu pećnicu?
Foto: Pexels / Pećnica

Mnoge domaćice razmišljaju o tome treba li ostaviti vrata pećnice otvorena ili zatvorena nakon korištenja.

Stručnjaci tvrde da to ovisi o postavkama kuhinje i preferencijama domaćice. Postoji zabrinutost da bi preostala vlaga iz hrane mogla izazvati stvaranje buđi, ali stručnjaci smatraju da je taj rizik nizak.

Oštećenje namještaja?

Ako se vrata pećnice ostave otvorena nakon pečenja, visoko zagrijani zrak dospijeva u kuhinju, a time i na namještaj i fasade. Oni se mogu oštetiti djelovanjem toplote, ako nisu visoke kvalitete i dobro postavljeni.

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Međutim, većina kuhinjskog namještaja je dizajnirana da ostane netaknuta na odgovarajućim visokim temperaturama, objašnjava stručnjakinja.

Ipak, postoje izuzeci: u kuhinjama s dijelovima koji su obloženi folijom može doći do oštećenja, ako je toplota prejaka i dugotrajna, jer su obično malo osjetljivije na toplotu.

Savjet: Bolje je otvoriti vrata pećnice do kraja otvorena, nego samo mali otvor. To znači da vrući zrak ne struji samo na donju stranu radne površine iznad pećnice.

Ovo je trik za najukusnijii restani krompir. Obratite pažnju na sitne detalje i uživajte u jelu

Ovo je trik za najukusnijii restani krompir. Obratite pažnju na sitne detalje i uživajte u jelu

Koristite grijanje iz pećnice zimi?

Ako je namještaj dovoljno tvrd, potrošači bi mogli razmisliti o korištenju toplote iz rerne za grijanje prostorije, posebno zimi. Prema riječima stručnjaka, to nije problem.

Međutim, tada morate prihvatiti da će se mirisi proširiti prostorijom. “Otvorena vrata povećavaju vlagu u kuhinji. To znači da treba postojati dovoljna ventilacija kako se vlaga, a time i opasnost od buđi u kuhinji ne bi previše povećala.”, kažu stručnjaci.

Otvoreno ili zatvoreno:

Šta je bolje? Otvorena vrata pećnice uvijek predstavljaju određeni rizik od povreda. S jedne strane, vrata predstavljaju opasnost od spoticanja, a time se povećava rizik da dođu u dodir sa zagrijanim dijelovima pećnice i tako se slučajno opeku, Tuzlanski.ba.

Hoćete li ostaviti otvorena ili zatvoriti vrata pećnice nakon pečenja ovisi o vašim željama i kvaliteti kuhinjskog namještaja. Pogled na upute za održavanje namještaja i upute za upotrebu pećnice može donijeti odluku umjesto vas i potencijalno vas poštedjeti problema, poručuju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije