Karfiol je kameleon među povrćem: Donosimo vam recepte s kojim ćete ga zasigurno zavoljeti
Za karfiol možemo reći da je pravi kameleon u kuhinji, jer se može pripremiti na bezbroj načina: od sirovih snackova, tradicionalnih variva, do modernijih načina pripreme poput riže od cvjetače ili pizze.
Ovo ukusno povrće, prepoznatljivo po svom cvjetnom obliku i bijeloj boji, često polarizira ljubitelje hrane. Neki ga obožavaju zbog njegove teksture, dok ga drugi izbjegavaju zbog pomalo specifičnog okusa i mirisa.
Mnogi karfiol vole jest i sirov jer je hrskav i osvježavajući, a može se jesti kao snack, narezan na cvjetiće i poslužen s humusom ili osvježavajućim umakom od jogurta. Također se sjajno slaže u svježim salatama, a izvrsno se nadopunjuje i s drugim povrćem poput mrkve i paprike.
Aleksandar Vučić se oglasio: "Ovo je odličan dan za Srbiju..."
Kuhanjem se ublažava njezin okus što je čini idealnom namirnicom za kremaste ćorbe i pire, a može se peći u komadu ili koristiti u curryjima ili čak kao niskokalorična alternativa riži i tjestenini. Karfiol voli aromatične začinime poput kurkume i kima, kao i kremaste dodatke poput sira i bijelih umaka od vrhnja.
Zanimljivo je i da je karfiol jedna od zastupljenijih namirnica u indijskoj kuhinji i može se pronaći u popularnim jelima kao što je aloo gobi, jelo s krompirom i karfiolom, te raznim vrstama curryja. U europskoj kuhinji, posebno u Italiji, često se kombinira s tjesteninom i umacima na bazi paradajza.
Iznenadit ćete se: Ovih deset namirnica su najbolji izvor vode za organizam
S druge strane, u modernoj kuhinji ovo povrće u kombinaciji s jajetom i malo naribanog sira može postati odlična podloga za pizzu, a u još zdravijim varijantama koristi se i kao popularna niskokalorična alternativa tradicionalnoj riži. Zbog svega navedenog, ali i činjenice da mu je sad sezona, donosimo vam nekoliko ukusnih recepata s karfiolom, piše Jutarnji.
Recept za pizza tijesto od karfiola
Od glavice karfiola i sireva napravite podlogu za pizzu, a zatim dodajte nadjev po želji.
Trebat će vam:
- 1 veća ili dvije manje glavice karfiola
- 1 jaje
- 100 g mozzarelle za koru
- 50 g parmezana za koru
- 100 g mozzarelle za posipanje
- 200 ml umaka od paradajza (s bijelim lukom i maslinovim uljem)
- šunka, kobasica, šampinjoni i drugi dodaci
- sol, biber
Priprema
Karfiol operite i razlomite na manje cvjetove. U velikoj zdjeli zagrijte vodu dok ne proključa, posolite i kuhajte karfiol 5 minuta.
Maknite iz vode, obrišite karfiol papirantim ubrusima kako biste je osušili, a zatim je stavite u blender. Blendajte dok ne dobijete mrvice nalik riži.
Premjestite je u veću zdjelu, dodajte jaje, sol, mozzarellu i parmezan. Pomiješajte i podijelite smjesu na dva dijela, pa od svakog napravite krug na papiru za pečenje.
Pecite na 180 stepeni 20 minuta, a zatim dodajte umak od paradajza, mozzarellu i druge sireve i dodatke po želji. Pecite još 5 do 10 minuta na 200 stepeni i poslužite odmah. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.