Ovo je razlog da iz kuhinje odmah bacite plastičnu dasku za rezanje

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je razlog da iz kuhinje odmah bacite plastičnu dasku za rezanje
Foto: Pexels / Ilustracija

Ovisno o vrsti daske za rezanje koju koristite, vaša domaća jela mogu biti kontaminirana mikroplastikom.

Nedavna studija objavljena u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health, iznijela je šokantnu procjenu prema kojoj su naučnici procijenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koja koristi plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da rezanje mrkve na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike jednako težini deset plastičnih kreditnih kartica.

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Posljedice na zdravlje

Sve više dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem za javno zdravlje. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi pa čak i u posteljici.

Naučnici još proučavaju na koje sve načine mikroplastika može utjecati na ljudsko zdravlje.

Uklonite neprijatne mirise iz plastičnog posuđa uz pomoć samo jednog proizvoda

Uklonite neprijatne mirise iz plastičnog posuđa uz pomoć samo jednog proizvoda

Većina plastike se ne razgrađuje u okolišu, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu apsorbirati hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživjeti kašnjenje u razvoju, promjene ponašanja, neplodnost i oslabljeni imuni sitem.

Savjeti za izbjegavanje mikroplastike

Mikroplastiku je danas nemoguće izbjeći. No, neke vlade poduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke možemo poduzeti i sami.

Recimo, plastične daske za rezanje zamijenite staklenim ili drvenim. Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Kako biste ograničili svoju izloženost mikroplastici, također je dobro:

Izbjegavajte plastično posuđe

Izbjegavati piti iz plastičnih boca za vodu, pogotovo one za jednokratnu upotrebu. Ako morate piti iz njih, pokušajte ih držati podalje od sunca u hladnom i suhom okruženju. Plastične boce za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo se lako razgrađuju kao odgovor na promjenu temperature ili mehanički stres.

Ilustracija / Plastične posude

Filtrirajte vodu

Zbog raširene upotrebe i zagađenja plastikom, voda ponekad može sadržavati čestice mikroplastike. Kućni filteri za vodu mogu biti učinkoviti u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

Redovno brišite prašinu

Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla zagaditi vašu hranu, piše ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije