Obratite pažnju: Osip može biti i simptom raka

Radiosarajevo.ba
Obratite pažnju: Osip može biti i simptom raka
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kožni osip može se pojaviti iz puno razloga, a to je poznati naziv za opis bilo kakvih promjena na koži poput infekcijskih bolesti ili alergijskih reakcija.

U rijetkim se slučajevima osip može biti simptom raka. Važno je znati prepoznati razliku.

Kada je osip možda i simptom karcinoma?

Lako ga je zamijeniti s „normalnim“ osipom, pa tako, naprimjer, osobe koje imaju psorijazu stalno na koži primjećuju ljuskasti osip, crvene ili ružičaste boje koji može svrbjeti, piše Večernji.hr.

Koža može pucati, što uzrokuje dodatne neugodnosti, a takva koža ponekad može i krvariti, posebno nakon što ste se počešali.

Dermatolog može identificirati ako je u pitanju rak kože te ga razlikovati od simptoma psorijaze.

Važno je zapamtiti da će se rak kože prezentirati kao izolirana lezija, nego više njih te je vjerovatno da neće reagirati na lijekove protiv psorijaze.

Dermatolozi prepoznaju rak kože kao prištić ili krastu koja ne prolazi, a melanom se može sakriti u novonastalom mladežu ili onom koji mijenja oblik.

Mladeži koji su indikacija melanoma izgledaju drugačije od ostalih na tijelu:

- ima nepravilne rubove
- nema simetrije
- javlja se u raznim bojama
- širi je od 6 milimetara
- kroz vrijeme se mijenja
- kožni osip koji je simptom raka se neće povući sam od sebe kao ostala kožna stanja, a kako raste tako se mijenja oblik i veličina
- on se može razviti i na vidljivim lokacijama kože, pa je njegovo otkrivanje puno lakše

U posebno rizičnu grupu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, potom takozvani keltski tipovi (crvenokosi s pjegicama na koži lica i tijela) te osobe koje su u porodici imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože“, pojasnila je dermatologinja dr. Nevia Delalle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije