Obavezno obratite pažnju na ovo: U ovom slučaju nemojte jesti luk i odmah ga bacite

3
Radiosarajevo.ba
Obavezno obratite pažnju na ovo: U ovom slučaju nemojte jesti luk i odmah ga bacite
FOTO: Pixabay / Luk / Ilustracija

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korijenov sistem s vrlo malo korijenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba.

Lukovica se sastoji od pravog stabla (plitice), suhih ovojnih ljuski, sočnih mesnatih listova i od jednog do više pupoljaka. List se sastoji od asimilacijskog zelenog dijela (peraje) i ne asimilacijskog dijela (lisnog rukavca).

Pera su šuplja, na vrhu konusna s voštanom prevlakom ili bez nje. Cvjetonosno stablo se razvija u drugoj godini života. Cvat je loptast i sadrži do 1000 cvjetova. Luk je biljka dugog dana i ne podnosi zasjenjivanje.

Pao sistem IDDEEA: Ugroženi lični podaci građana BiH

Pao sistem IDDEEA: Ugroženi lični podaci građana BiH

Kada se luk pravilno skladišti može potrajati mjesecima, ali naučnici upozoravaju da u jednom slučaju može biti opasan po zdravlje.

Luk se inače smatra veoma otpornom i dugotrajnom namirnicom, ali to ne znači da je imun na oštećenja. Čak i ako maksimalno vodite računa o pravilnom čuvanju, nećete moći spriječiti klijanje u nekom trenutku. Klijanje se pojavljuje kada su se stvorili uslovi za rast biljke, a klijanje će se pojaviti i bez sadnje u zemlju. Čuvanje luka na svijetlom, toplom i vlažnom mjestu ubrzat će klijanje.

Konzumiranje takvog proklijalog luka je sigurno, jedina mana je što proklijali luk ima drugačiji okus, manje ugodan od uobičajenog. Ono što je važno napomenuti, a to ističu i naučnici, kada je luk mekan, truli ili pljesniv, nikako ga ne biste smjeli jesti.

Pokvareni luk može biti otrovan i opasan po zdravlje, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije