Ovo jeftino povrće češće biste trebali imati na svom tanjiru: Za zdravlje kože i imunološki sistem

0
Radiosarajevo.ba
Ovo jeftino povrće češće biste trebali imati na svom tanjiru: Za zdravlje kože i imunološki sistem
Foto: Pexels / Ilustracija

Prema novom istraživanju, konzumiranje male mrkve tri puta sedmično značajno povećava karotenoide u koži.

Karotenoidi su fitonutrijenti (hemikalije koje se prirodno nalaze u biljkama) odgovorni za crijevnu, narandžastu i žutu boju mnogih voća i povrća kao što su grejp, mrkva, paprika, rajčica i bundeva. Prethodna istraživanja povezala su više razine karotenoida s nižim rizikom od hroničnih bolesti poput bolesti srca i nekih vrsta raka.

Ljudi s višim razinama karotenoida također imaju poboljšano zdravlje kože i jaču imunološku funkciju.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Ovo su prednosti mrkve:

Dobar izbor vitamina A

Karotenoidi su privukli pozornost nutricionista jer ih tijelo može razgraditi u dvije molekule koje se zatim mogu pretvoriti u vitamin A. Vitamin A je važan za podržavanje funkcije imunološkog sistema, ali također ima ulogu u zdravlju očiju, piše The Telegraph.

Prevencija od raka

Dr. Kirsten Brandt, i njezin tim objavili su istraživanje 2023. godine gdje su otkrili da konzumacija 300 g mrkve sedmično smanjuje rizik od raka u prosjeku za 15 posto.

Dinja je dobitna kombinacija: Ukusna, a jako zdrava

Dinja je dobitna kombinacija: Ukusna, a jako zdrava

Međutim, to nije zbog karotenoida, već zbog potpuno drugog spoja unutar mrkve koji se zove poliacetilen. Ove kemikalije pomažu regulirati upalu i tako sprječavaju oštećenje stanica, nudeći zaštitni učinak protiv raka.

Puna vlakana

Mrkva sadrži velike razine vlakana što je čini važnom za zdravlje probavnog sistema. Vlaknima je također potrebno mnogo vremena da se razgrade, zbog čega se duže osjećate sitima.

“Vlakna igraju jako važnu ulogu u podržavanju crijevnog mikrobioma”, objašnjava nutricionistica Jenna Hope.

Vlakna će također usporiti otpuštanje šećera u krvotok, pa ako pojedete desert nakon velikog tanjira mrkve, dobit ćete manje intenzivan "nalet šećera"

Zdravlje kože

Budući da se karotenoidi nakupljaju u koži, neka istraživanja govore kako to ima koristi za ljude s osjetljivom kožom koji su skloni opeklinama od sunca, kaže dr. Brandt.

Iako istraživanja o ovoj temi još uvijek traju, neki naučnici misle da bi konzumiranje mrkve moglo pomoći u smanjenju rizika od raka kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije