Niste ni svjesni za šta sve možete koristiti sjemenke lubenice

0
Radiosarajevo.ba
Niste ni svjesni za šta sve možete koristiti sjemenke lubenice
Foto: E. L. / Radiosarajevo.ba / Lubenica

Konzumacija sjemenki lubenice može znatno poboljšati izgled vaše kože, čineći je sjajnijom i zdravijom, a također pomaže u usporavanju procesa starenja. Osim toga, ove sjemenke potiču metabolizam i korisne su za zdravlje srca.

Iako se sjemenke lubenice u našim krajevima često bacaju, u zemljama poput Tajlanda, one su cijenjen prehrambeni proizvod. Tamo su popularne za jelo i izvoze se širom svijeta u različitim oblicima – svježe, sušene ili kao prah. Primjerice, na Amazonu možete pronaći vrećicu od nešto više od 100 grama osušenih i usitnjenih sjemenki za čaj po cijeni od 13 dolara (oko 23 KM).

Kako biste iskoristili sve prednosti sjemenki lubenice, nije dovoljno samo ih progutati dok jedete lubenicu, jer će u tom slučaju proći kroz vaš probavni sustav neiskorištene. Potrebno ih je usitniti ili žvakati prije konzumacije. Sjemenke možete samljeti u prah i dodavati ga jelima ili sokovima. Također ih možete ispeći na tavi i koristiti kao zdravu grickalicu. Osušene i usitnjene sjemenke mogu se koristiti za pripremu čaja, piše PharmEasy.

Dragan Bursać: Spomenik ubijenoj djeci ne može, ali parada vojske Srbije u Prijedoru itekako može!

Dragan Bursać: Spomenik ubijenoj djeci ne može, ali parada vojske Srbije u Prijedoru itekako može!

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali jesti sjemenke lubenice:

Sadrže važne aminokiseline: Sjemenke lubenice sadrže aminokiseline kao što su arginin, lizin, glutaminska kiselina i triptofan, koje tijelo ne može proizvesti samo. Arginin, primjerice, poboljšava metabolizam i potiče zdravlje srca i seksualno zdravlje.

Bogate su magnezijem i likopenom: Sto grama sjemenki lubenice osigurava 139% preporučene dnevne potrebe za magnezijem, važnim mineralom za zdravlje kardiovaskularnog sustava i normalizaciju krvnog tlaka. Također, sjemenke su bogate likopenom, antioksidansom koji je dobar za zdravlje srca. Osim toga, sadrže vitamine B skupine poput niacina, folata, pantotenske kiseline, tiamina i riboflavina.

Odlične su za kožu i kosu: Redovito konzumiranje sjemenki lubenice poboljšava izgled kože, čineći je sjajnijom, zdravijom i otpornijom na starenje. Masne kiseline u sjemenkama hidratiziraju, učvršćuju i omekšavaju kožu, štiteći je od akni i drugih kožnih problema. Također, kosa postaje zdravija, jača i sjajnija.

Sjemenke lubenice sadrže bakar, koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta odgovornog za boju kože i kose, objavio je Klik.

Zdravi recepti

Recept za zdravi napitak: U litri vode prokuhajte 30-tak sjemenki lubenice oko deset minuta. Ohladite, procijedite i pijte ovu tekućinu.

Napitak je dobar za obranu tijela od bakterija i za čišćenje bubrega od kamenca i pijeska.

Priprema zdravih grickalica: Osušite sjemenke, a zatim ih pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi, povremeno dodajući malo vode sa soli.

Tako pripremljene sjemenke su vrlo ukusne grickalice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije