Obavezno izbjegavajte oštećene konzerve: Razlog će vas zaprepastiti

0
Radiosarajevo.ba
Obavezno izbjegavajte oštećene konzerve: Razlog će vas zaprepastiti
Foto: Screenshot/TikTok / Prljavština iz slomljene konzerve

Nije tajna da su bezbrojne kuhinjske namirnice pakirane u limenke - bilo da se radi o zapečenom grahu, tuni ili narescima. No, jedna influencerica sada je šokirao internet, nakon što je izjavio da bi se svi trebali kloniti posuda koje izgledaju malo udubljeno.

Kreatorica Ashlea Nichole predstavila je četiri konzerve juhe od rajčice koje su očito pretrpjele udarce na putu do njezine kuće. Otvorivši ih, otkrila je zašto će otići ravno u kantu i to podijelila sa svojih hiljade pratitelja.

Njezina objava ubrzo je naišla na hiljade komentara, a mnogi su korisnici bili zbunjeni utjecajem koji to može imati.

EURO 2024 | Nezainteresovani Nizozemci i Francuzi odigrali utakmicu bez pogodaka

EURO 2024 | Nezainteresovani Nizozemci i Francuzi odigrali utakmicu bez pogodaka

Stoga su se obratili stručnjaku Dr. Lawrence Cunningham, medicinski stručnjak iz UK Care Guide-a, kaže da iako ove tvrdnje nisu neutemeljene, postoji mnogo nepotrebnog izazivanja straha na internetu.

"Udubljene limenke mogu potencijalno ugroziti brtvljenje i unijeti bakterije u hranu, što dovodi do bolesti koje se prenose hranom. Međutim, nisu sva udubljenja razlog za uzbunu. Malo udubljenje na bočnoj strani limenke koje ne utiče na brtvljenje ili uzrokuje izbočenje limenke obično ne predstavlja zdravstveni rizik" rekao je.

@ashlea_nichole

One reason to avoid dented cans. Dont risk it. #dentedcans #nogood #putitback #tomatosoup #whatsfordinner #cannedsoup #canned #nope

♬ original sound - Ashlea

Dr. Cunningham objašnjava da bi potrošači trebali biti oprezniji od većih udubljenja koja utječu na strukturu limenke. Mikro prijelomi uzrokovani time povremeno dopuštaju bakterijama da uđu duž šavova što bi moglo uzrokovati botulizam ako ih konzumirate.

U svjetlu ovih informacija, potrošači bi trebali biti posebno oprezni kada se bave konzerviranom hranom bilo koje vrste, dodaje dr. Cunningham, tvrdeći da svaka konzerva sa značajnim udubljenjem jednostavno nije vrijedna rizika.

"Prvo provjerite limenku prije kupnje. Izbjegavajte limenke koje su udubljene, posebno duboke ili oštre, natečene ili cure", rekao je. "Iako se može činiti rasipnim, ne može se jamčiti sigurnost hrane ako je integritet limenke upitan.

Za manja udubljenja, ako se limenka i dalje čini zatvorenom, a hrana iznutra ne pokazuje znakove kvarenja nakon otvaranja, općenito je sigurna za konzumaciju. Međutim, uvijek prosuđujte i budite oprezni. Ako ste u nedoumici, najbolje je izbjeći rizik i odbaciti limenku. Zapamtite, sigurnost hrane uvijek bi trebala biti na prvom mjestu kako biste spriječili bilo kakve zdravstvene rizike", piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije