Borba s nesanicom? Ova hrana može biti ključ za bolji san, prema stručnjacima

0
Radiosarajevo.ba
Borba s nesanicom? Ova hrana može biti ključ za bolji san, prema stručnjacima
Foto: Pexels / Ilustracija

Pronalaženje pravog večernjeg zalogaja može biti ključno za miran san, a čini se da sir može biti savršen izbor. Nekoliko kriški sira prije spavanja ne samo da može pomoći da brže zaspite, već može pružiti i neke dodatne zdravstvene benefite.

Prema istraživanju objavljenom u Advances in Nutrition, sir obiluje triptofanom, aminokiselinom koja podržava proizvodnju hormona poput serotonina i melatonina, koji su ključni za regulaciju sna. Mliječni proizvodi, posebno tvrdi sirevi, sadrže ovu esencijalnu aminokiselinu i mogu pružiti podršku za lakši i dublji san.

Istraživanje britanskog Cheese Boarda otkrilo je da je većina sudionika mirno spavala nakon što su pojeli oko 90 grama sira prije spavanja.

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

Preporuka je četiri kockice cheddar sira kao idealan večernji zalogaj. Osim toga, konzumiranje sira prije spavanja može rezultirati i zanimljivim snovima, prema izvještaju British Cheese Boarda.

Svježi sir također može biti dobar izbor, budući da sadrži visok udio proteina koji podržava proizvodnju triptofana. Osim toga, sir je bogat kalcijem, magnezijem i kalijem, koji su važni za smanjenje grčeva u mišićima i održavanje zdravog krvnog pritiska, što dodatno može doprinijeti mirnom snu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije