Doktori otkrivaju: Ove suplemente ne uzimajte ako ste stariji od 60

2
Radiosarajevo.ba
Doktori otkrivaju: Ove suplemente ne uzimajte ako ste stariji od 60
Foto: Pexels / Ilustracija

Sticanje dobrih zdravstvenih navika u mladosti može imati dugoročne koristi za vaše zdravlje u starosti.

Međutim, s godinama dolaze promjene u tijelu koje mogu utjecati na to kako vaše tijelo reagira na određene dodatke prehrani. Dok su neki dodaci korisni, postoje i oni koji mogu nositi određene rizike, posebno za starije osobe.

Gospina trava

“Gospina trava može komunicirati sa statinima, razrjeđivačima krvi poput varfarina, antidepresivima, lijekovima protiv migrene i digoksinom, koji se propisuje za zatajenje srca”, kaže Patricia Pinto-Garcia.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Vitamin E

Kada je riječ o jačanju imunološkog sistema, mnogi se okreću vitaminu E. Ali, ako uzimate određene lijekove, možda je vrijeme da ga izbacite iz svoje dnevne rutine.

“Vitamin E je antioksidans koji također sprječava agregaciju trombocita, što može dovesti do povećanog rizika od krvarenja”, kaže Sarah Trahan, liječnica na Univerzitetu Sonoran, za Best Life. “Ako uzimate određene lijekove, poput aspirina ili imate određena stanja, poput bolesti malapsorpcije, izloženi ste većem riziku od unutarnjeg krvarenja.”

Ginseng

Koristi za poboljšanje pamćenja i imunološkog zdravlja, može ometati lijekove za dijabetes i smanjiti razinu šećera u krvi.

Magnezij

Popularan dodatak zbog svojih zdravstvenih prednosti poput kontrole krvnog pritiska i poboljšanja sna, može uzrokovati promjene u razinama kalija i natrija i utjecati na rad srca, osobito kod osoba čiji bubrezi ne funkcioniraju ispravno.

Ginkgo

Unatoč neuvjerljivim dokazima o njegovoj učinkovitosti, mnogi se još uvijek okreću dodacima ginka kako bi poboljšali svoje kognitivno zdravlje, navodi Mayo Clinc. Međutim, to je problematično za osobe koje uzimaju određene lijekove.

“Iako ga mnogi uzimaju za poboljšanje pamćenja, ginko može povećati rizik od krvarenja, posebno za one koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju problema s krvarenjem”, kaže Beata Rydyger, registrirana nutricionistica iz Los Angelesa. “Također, nije dobro kombinirati ga s antidepresivima i lijekovima za dijabetes.”

Kurkuma

Poznata po svojim protuupalnim svojstvima, može negativno utjecati na apsorpciju određenih lijekova poput željeza te uzrokovati krvarenje ili modrice ako se uzima zajedno s lijekovima za razrjeđivanje krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije