Iznenadit će vas: Otkrijte najpovoljnije vrijeme za vježbanje i postizanje optimalnih rezultata

0
Radiosarajevo.ba
Iznenadit će vas: Otkrijte najpovoljnije vrijeme za vježbanje i postizanje optimalnih rezultata
Foto: Pexels / Odjeća za treniranje

Nova istraživanja sugeriraju da noćna tjelovježba može imati ključnu ulogu u produženju životnog vijeka, posebno kod osoba koje se bore s pretilošću. Studija provedena u Australiji, objavljena u časopisu Diabetes Care, analizirala je podatke gotovo 30.000 ispitanika tokom osam godina te otkrila značajne koristi noćne tjelovježbe između 18 sati i ponoć.

Istraživači su primijetili da bilo koja vrsta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti može biti korisna, bez obzira na to je li riječ o tradicionalnom vježbanju ili aktivnostima poput brzog hodanja ili penjanja stepenicama.

"Nismo razlikovali vrstu aktivnosti koju smo pratili, to može biti bilo šta, od brzog hodanja do penjanja uz stepenice, ali također može uključivati ​​strukturirane vježbe poput trčanja, rada ili čak energičnog čišćenja kuće", istaknuo je dr. Matthew Ahmadi, postdoktorski istraživač Nacionalne zaklade za srce na Univerzitetu u Sydneyu.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Važno je napomenuti da nije potrebno dugo trajati - čak i tri minute aktivnosti mogu imati značajne koristi. Prethodna istraživanja su pokazala da samo tri minute vježbanja mogu poboljšati kontrolu glukoze i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su također primijetili da je učestalost tjelovježbe važnija od ukupne dnevne fizičke aktivnosti. Ubrzanje otkucaja srca na nekoliko minuta tokom dana može biti učinkovitije od jedne duže vježbe, posebno ako nakon nje slijedi dugotrajno sjedenje.

Fitness motivacija: Ovo su savjeti za mršavljenje koje treneri ne otkrivaju besplatno

Fitness motivacija: Ovo su savjeti za mršavljenje koje treneri ne otkrivaju besplatno

Studija je pratila gotovo 30.000 odraslih osoba starijih od 40 godina koji su živjeli s pretilošću, od kojih je gotovo 3000 imalo dijabetes tipa 2. Sudionici su nosili uređaje za praćenje aktivnosti sedam dana, a istraživači su pratili njihovo kretanje ujutro, poslijepodne i navečer.

Tokom sljedećih osam godina, istraživači su bilježili smrtne slučajeve, velike srčane događaje poput srčanog udara te mikrovaskularne događaje.

Ova studija ukazuje na važnost integriranja tjelovježbe u svakodnevni život, posebno kod osoba koje se bore s pretilošću. Noćna tjelovježba može biti ključna za poboljšanje zdravlja i produženje životnog vijeka, piše New York Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije