Kako pravilno prati i sušiti sportsku opremu? Izbjegnite ovih sedam najčešćih grešaka

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno prati i sušiti sportsku opremu? Izbjegnite ovih sedam najčešćih grešaka
Foto: Pexels / Odjeća za treniranje

Kod odjeće za vježbanje najviše morate paziti kako je perete i sušite.
 
Ponekad se teško možemo snaći među svim znakovima koji se nalaze na odjeći, a i pojavile su se potpuno nove tkanine koje prije nekoliko godina nisu ni postojale, piše Real Simple. 

Većina odjeće za vježbanje napravljena je od sintetike i relativno novih materijala s kojima se trebaju slijediti neka nova pravila tokom pranja i sušenja.

Koristite mašinu za sušenje: Strojevi za sušenje odjeće napravljeni su puno ranije kada odjeća nije bila napravljena od toliko umjetnih materijala. Stoga bi bilo dobro izbjegavati mašine za sušenje ili budite posebno pažljivi.

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

Perete odjeću s deterdžentom u prahu: Tradicionalni deterdženti mogu "zatvoriti" sintetička vlakna, umjesto da ih očiste samo prikrivaju mirise od treninga. Potražite deterdžent posebno napravljen za sintetička vlakna.

U prašak za pranje veša je dodala jedan sastojak i ostala u čudu: Odjeća je izgledala kao nova

U prašak za pranje veša je dodala jedan sastojak i ostala u čudu: Odjeća je izgledala kao nova

Stavljate previše deterdženta: Višak deterdženta za veš može ostaviti tragove na tkaninama, uzrokovati nakupljanje sapuna u mašini, dovesti do stvaranja plijesni i čak oštetiti stroj. Držite se preporučene količine deterdženta za određenu količinu odjeće, pa čak i ako je jako prljavo.

Prekomjerno punite mašinu: Dodavanje previše odjeće u mašinu može produžiti vrijeme sušenja, a povećanje temperature može oštetiti odjeću, neka toplina za sušenje bude na niskoj ili srednjoj razini. Puno je bolje podijeliti odjeću i osušiti ga na dva dijela.

Ne čistite mašinu za veš: Ostaci pranja se mogu nakupiti u mašini što stvara neugodne mirise. Redovito čistite mašinu  kako biste spriječili neugodan miris. 

Koristite omekšivač za sintetičke materijale: Tradicionalni omekšivači tkanine mogu ostaviti sloj na odjeći, osobito sintetičkoj. Ostaci omekšivača tkanine mogu dovesti do dugotrajnog smrada, preskočite omekšivač kako biste riješili problem, piše Real Simple

Dodajete različite mirise: Dodavanje različitih mirisa protiv neugodnog mirisa prljave odjeće neće pomoći, samo će ga prikriti. Zato ih preskočite i jednostavno operite odjeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije