Ovih sedam simptoma ne smijete ignorisati: Mogu biti veoma opasni za zdravlje zuba

0
Radiosarajevo.ba
Ovih sedam simptoma ne smijete ignorisati: Mogu biti veoma opasni za zdravlje zuba
Foto: Pexels / Ilustracija / Zubar

Kada je riječ o vašem zdravlju, tijelo često može dati rane upozoravajuće znakove problema.

Ali neki od njih mogu izgledati bezazleno, pa je primamljivo ignorisati ih kao samo iritaciju s kojom treba živjeti. Ali prema zubarima, postoje neke stvari koje nikada ne biste trebali samo zanemariti jer bi to mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Tim stomatologa iz Bright and White dental je tim iz Londona sastavio sedam znakova na koje uvijek trebate reagovati ako ih primijetite u ustima.

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Tim iz Londona kaže: "Nemojte isnorisati ove upozoravajuće znakove i simptome oralnog zdravlja. Od krvarenja desni do lošeg daha, osjetljivosti zuba, zubobolje do rana u ustima, ovi upozoravajući znakovi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme s zubima i mogu se pogoršati ako se ne liječe.

"Redovni stomatološki pregledi i adekvatna oralna higijena mogu spriječiti ove upozoravajuće znakove i simptome i zaustaviti njihovo napredovanje u još ozbiljnije stanje." Tim preporučuje da danas razgovarate sa svojim zubarom ako imate bilo koji od sljedećih simptoma.

Higijena zuba

Bol u vilici

Ako osjećate bol u vilici, to može biti upozoravajući znak problema sa sinusima, artritisom, škripanjem i stezanjem zuba, gingivitisom i bolestima desni, dislokacijom vilice ili temporomandibularnim poremećajem (TMD).

Krvarnjene desni

Krvarenje desni je simptom bolesti desni. Normalno je povremeno krvarenje ako četkate zube prejako, ali konstantno krvarenje prilikom četkanja zuba je znak gingivitisa, koji može pogoršati do parodontitisa. Bolest desni nastaje kada se bakterije, plak i kamenac nakupljaju u ustima zbog loše oralne higijene, uzrokujući upalu u desnima dok se desni koje drže zube na mjestu ne razgrade, rezultirajući gubitkom zuba.

Loš zadah

Hroničan i trajan loš zadah (također nazvan halitoza) koji ne nestaje nakon četkanja je upozoravajući znak zubnih karijesa i bolesti desni. Također može biti rezultat zubne infekcije, zubnog apscesa i propadanja zuba. Također može biti simptom ozbiljnijeg osnovnog zdravstvenog stanja poput bolesti bubrega i jetre.

Ilustracija

Osjetljivi zubi

Osjetljivost zuba ukazuje na stanjivanje, istrošenost zubne cakline i povlačenje desni, što smanjuje zaštitu od cakline i desni, izlažući zub i korijen, te dovodeći do osjetljivosti. To uzrokuje agresivno četkanje, kisela hrana i piće, pa čak i GERB i bulimija.

Zubi koji su osjetljivi na toplotu i hladnoću također mogu biti znak zubnih problema poput karijesa, propadanja zuba, puknutih zuba, bolesti desni, povlačenja desni ili škripanja zuba.

Zubobolja/bol u zubu

Zubobolja može biti od blage pulsirajuće do oštre, intenzivne boli i često je izuzetno neugodna. Uzrok zubobolje može biti razne zubne tegobe poput karijesa, bolesti desni, zubnih apscesa, propadanja zuba, puknutog zuba, zubne infekcije ili oštećenja živca. Sva ta stanja zahtijevaju odmah pažnju stomatologa.

Rane

Rane u ustima mogu biti različite ozbiljnosti, od čireva do afti, herpesa, leukoplakije i kandidijaze. One mogu biti uzrokovane bakterijskim ili virusnim infekcijama, ili iritacijom od aparata za zube ili proteza. Neke rane mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme - na primjer, rane koje se ne zacjeljuju mogu biti znak dijabetesa, dok bijele ili crvene lezije mogu biti rani znak oralnog karcinoma. Stomatolog će moći identificirati uzrok bilo kakvih rana i preporučiti odgovarajući tretman, javlja Mirror.

Ilustracija/Stomatološki pregled

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije