Kako pomoći bebi kad joj krenu nicati zubići?

0
Radiosarajevo.ba
Kako pomoći bebi kad joj krenu nicati zubići?
Foto: Pexels / Dječje uho

Kada prvi put ugledamo naznaku malog, bijelog i oštrog zubića osjetimo veliko veselje, ali ponekad je to i početak velike muke. Neke bebe prve zubiće dobiju bez problema, dok za druge ono predstavlja pravu avanturu. Zubići se javljaju u vrijeme kada smo pomislili kako smo uhvatili korak s našom bebom te kako imamo lijepi ritam. U svakom slučaju, sve zanima samo jedno, a to je kako ublažiti bol kod nicanja prvih zubića?

Iako ste možda čuli da se neke bebe rode s jednim ili dva zuba, postoji određeni redoslijed kojim zubići izbijaju i većina beba u njega se uklapa. Ne treba se zabrinuti ako prvo izbiju dvojke, a tek onda jedinice. To je normalna pojava.

Zanimljivo je kako djevojčicama zubići krenu nicati nešto ranije nego dječacima. Najčešće izbijanje započinje s donjim jedinicama između četvrtog i sedmog mjeseca, potom između osmog i dvanaestog izbijaju gornje jedinice. Da bi napravile prvi niz zubića, sljedeće se javljaju gornje dvojke između devetog i trinaestog mjeseca života, a nakon toga donje dvojke. Prvi gornji kutnjaci obično se javljaju između 13. i 19. mjeseca, a tek nakon što se pojave i donji kutnjaci između 14. i 18. mjeseca, dobivaju pravu funkciju usitnjavanja.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Gornji i donji očnjaci najčešće se pojave do 23. mjeseca. Kao zadnji u nizu pojavljuju se kutnjaci do tridesettrećeg mjeseca života beba. Međutim, sam rast zubića povezan je s genetikom pa je velika vjerojatnoća da će vašoj bebi kasnije izrasti zubići ako je s vama ili bebinim ocem bio isti slučaj.

Kako uočiti da bebi počinju nicati zubi?

- Bebe obično kreću jako sliniti. Inače bebe ne sline do trećeg mjeseca života jer im se tek tada pokreću žlijezde slinovnice. Taman negdje kada izbijaju prvi zubići. Slina djeteta pomaže kod upaljenih desni. Sa slinom na bradi i licu treba biti oprezan jer zna izazvati osip, stoga je dobro kupiti slinčeke (podbradnjake/babarine) da bi se slina mogla brže i bolje upijati. Osim toga, ako beba ima više sline, često će se slina spuštati i izazivati kašalj i grgljanje.

- Veliku većinu beba u tom periodu karakterizira nervoza, plakanje i lošije spavanje. Lošije spavanje praćeno je i porastom temperature koja nikad ne prelazi 38 stupnjeva. 

- Zbog upaljenih desni bebi se smanjuje apetit, stoga se nemojte čuditi ako odbiju hranu već nakon par žličica jer joj sva hrana stvara bol. 

- Bebe će pokušavati sve stavljati u usta jer su desni napete i svrbe pa bebe nerijetko guraju ručice u usta. 

- Čest je pokret koji izvode trljanje obraza te povlačenje uha na onoj strani lica na kojoj izbija novi zub. Prilikom uočavanja simptoma treba biti oprezan da nicanje zubi ne biste zamijenili s upalom uha. 

- Sve to često zna biti praćeno i proljevom, stoga pelene treba redovito mijenjati kako ne bi došlo i do pelenskog osipa.

Na koji način umanjiti bol?

U svim trgovačkim lancima dječje opreme postoje gumene grickalice i četkice za zube. Da bi osjećaj bio još intenzivniji, gumenu grickalicu možete nakratko staviti u hladnjak pa tek onda dati bebi da se s njom igra. Ona će opustiti napete desne i smanjiti bolni podražaj.

Znate li koja je simbolika iza poklanjanja cvijeća za Dan žena?

Znate li koja je simbolika iza poklanjanja cvijeća za Dan žena?

U apotekama postoje različiti gelovi za desni kojima se možete poslužiti u svrhu smanjenja boli. Njihovo je djelovanje najčešće kratkotrajno, a obično su na bazi lidokaina, lokalnog anestetika. U slučaju jakih bolova može poslužiti paracetamol i/ili ibuprofen, kao što je primjerice Nurofen koji nema dodatnih šećera ni bojila.

Za protuupalne procese možete napraviti čaj od kadulje. Masaža bebinih nožnih prstića također je dobra metoda jer se ondje nalaze refleksne zone zuba. Osim čaja od kadulje, možete napraviti i čaj od kamilice. Važno je samo pripaziti da čajevi ne sadrže kofein. Čaj najprije treba rashladiti, zatim žličicom ili prstom masirati desni djeteta. Jedan je od starih trikova koji može poslužiti kod ublažavanja boli stavljanje vrećice čaja od mente u zamrzivač koju nakon toga prislanjamo na bolne desni. 

Ulje klinčića ima protuupalna svojstva te je također učinkovit kod olakšavanja boli. Potrebno je tek kap do dvije nanijeti na čisti prst ili vatu i protrljati desni. Moguć je osjet utrnulosti jezika pa s ovim uljem treba biti oprezan.

Dojenje i maženje pouzdan su načini umirivanja djeteta. Svaka beba traži dojku, kako za hranu tako i za utjehu te maženje kako bi pregrmjela teške i bolne trenutke nicanja prvih zubića.

Šta ne biste trebali raditi?

S druge strane, desni ne biste trebali trljati namočenom gazom alkohola jer već i mala doza može imati štetan utjecaj. 

Nemojte davati djetetu komadiće smrznutog voća jer se dijete s njima može zagrcnuti, piše Zenskirecenziraj.com.

Nemate ideju za ručak? Napravite ribu u hrskavom i aromatičnom prelivu, jedan dodatak će oduševiti

Nemate ideju za ručak? Napravite ribu u hrskavom i aromatičnom prelivu, jedan dodatak će oduševiti

Ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju djelovanje jantarne ogrlice. Udruženja pedijatara ne preporučuju nikakav nakit koji može pomoći u borbi protiv bolova te upozoravaju da ogrlice mogu dovesti i do gušenja. Vjeruje se da beba apsorbira sukcinsku kiselinu ili jantara čime se olakšava bol, no za to nema pravih dokaza. Uočeno je da ga tijelo zbilja apsorbira, ali nema dokaza da djeluje na bol u takvom stanju pri tolikoj temperaturi.

Potrebno je krenuti s njegom zubića već od samog nicanja. Potrebno je ujutro i navečer lagano proći po zubiću kako biste uklonili ostatke hrane. Nakon drugog zubića preporuka je krenuti dječjom četkicom za zube.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije