Naučnici riješili dilemu: Da li je zdravo jesti voće iz konzerve?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici riješili dilemu: Da li je zdravo jesti voće iz konzerve?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Kao što svježe voće i smrznuto voće pružaju obilje esencijalnih nutrijenata poput vlakana, vitamina i minerala, tako i konzervirano voće ima svoje zdravstvene prednosti. Iako se često ističe da je svježe voće najbolji izbor, konzervirano voće može biti jednako hranjivo, ističe Chelsea LeBlanc, nutricionistica iz Nashvillea, Tennesseeja.

Konzervirano voće donosi ugljikohidrate za energiju, vlakna za zdravu probavu te mnogo vitamina i minerala koji su ključni za održavanje zdravlja. Važno je znati da se konzervisano voće bere u zrelosti te se brzo konzervira kako bi zadržalo svoju hranjivost i svježinu.

Tako pakovane breskve ili ananas mogu se konzumirati tokom cijele godine, nudeći iste hranjive vrijednosti kao i svježe voće.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Studije su pokazale da voće i povrće, uključujući konzervisano voće, pružaju niz zdravstvenih koristi. Prema istraživanju objavljenom u International Journal of Food Science and Nutrition, redovna konzumacija voća i povrća može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih oblika raka.

Također, nedavna recenzija objavljena u Nutrients sugeriše da povećanje unosa voća i povrća, uključujući konzervisano voće, može poboljšati mentalno zdravlje, potičući optimizam i smanjenje stresa i simptoma depresije. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila ova veza i razjasnio njen utjecaj na zdravlje, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije